duminică, 29 ianuarie 2012

John Reese - Patrick Jane - Sherlock Holmes

(Nefinisat-neterminat)
Ce le leaga pe cele trei personaje principale, din cele trei seriale: Person Of Interest - The Mentalist - Sherlock ?
Varianta simpla ar fi ca sunt personaje iesite din comun - da, asa este, dar aceasta trasatura o impart cu multe altele din seriale si filme mai vechi si mai noi. Mai degraba ar trebui luate doua cate doua (personajele).

John Reese - Patrick Jane
Cei doi au abilitati concrete oarecum diferite, dar sunt seamana mult. Amandoi sunt "broken", au un trecut care parea sa le fi distrus complet viitorul: si-au pierdut pe cei dragi intr-un mod tragic, iar dupa aceasta ajuns "jos", cu psihicul avariat grav: Reese devine om al strazii, Jane ajunge intr-o institutie psihiatrica. Pe amandoi ii va ridica si ii va "tine in viata" un singur lucru: sa faca bine semenilor, ceea ce va fi "profesia" lor de atunci incolo.

Patrick Jane - Sherlock Holmes
Evident, draga Watson! Mai intai a fost Sherlock, restul sunt epigoni, inclusiv "The Mentalist". Patrick Jane nu e cu mult diferit de personajul inventat de Doyle. Sa ne amintin ca nici Sherlock nu era politist, era un fel de "detectiv consultant". In plus Sherlock era si el, intr-un fel, "broken" - dar nu in urma unui incident, nici a unui accident ci ...prin destin. Sa ne amintim de personajul Obelix, singurul din satucul antic galez care nu avea dreptul la potiunea magica dadatoare de puteri. Motivul? Unul simplu, cazuse cand era mic in butoiul cu potiune, nu mai avea nevoie de alte evenimente care sa-l faca puternic. Destinul lui Sherlock a fost sa fie, prin nastere, intr-un anumit fel, altfel - dupa cum am mai spus - poate precum Bobby Fischer. Nu avea nevoie de un motiv, se nascuse cu abilitatea necesara in investigatii si tot prin nastere cu orientarea de a pune asta in slujba binelui. Mai mult - la fel ca in cazul personajului real Fischer - el este "broken" de la inceput: se naste cu abilitati si cu decontul pentru acestea inclus.
Diferenta vizibila si permanenta intre ei este de "fatada" : zambetul  lui Patrick Jane si raceala lui Holmes. Un alt punct comun (impartasit si de "epigonul" House) sunt nelipsitele exclamatii: "Boring!" sau "Interesting!"

Si...
Pana la urma avem un Sherlock si in "Person of Interest" - este format din trei entitati, care reunite aproape il re-compun pe acesta: John Reese, Harold Finch si ... super-programul lui Finch.

Si...
... totusi cele trei personaje au ceva in comun: sunt trei "cruciati" care lupta pentru normalitatea lumii , fara ca ei insisi sa aiba o viata normala, spre deosebire, de exemplu, de Columbo, care avea in privat cea mai normala si mai echilibrata viata cu putinta. Reese si Jane au avut candva aceasta viata. Sherlock nu.  "Geamanul", de fictiune, al lui Bobby Fischer doar ne arata dimensiunea la care un om poate ajunge, daca nu ar avea timp pentru el insusi si anumite trasaturi ar functiona la maximum...

Si...
Am vazut si intruchiparea reala a unor astfel de personaje. Exista, dar nu avem abilitatea sa le bagam in seama: au exact acelasi efect asupra celor din jur (ca cele de fictiune metionate), mai putin cateva elemente de spectaculos trivial: nu bat pe nimeni, probabil nu lucreaza in politie sau la sectia de urgenta a unnui spital. Doar la sectia de urgenta a vietii. Revin. 

duminică, 22 ianuarie 2012

Sherlock (BBC 2010) - Marea problema a unui Sherlock

No-one feels inadequate, Sherlock's an ordinary man.
Un personaj "infernal"

O surpriza foarte placuta: Serialul "Sherlock" produs de BBC, incepand din 2010. A fost primit bine si de critici, obtinand printre altele 2011 BAFTA Television Award for Best Drama Series. Dar nu asta m-a impresionat, ci faptul ca a reusit sa dea viata acestui personaj infernal - infernal de greu de intruchipat si realizat. Personajul Sherlock este o reusita a lui Conan Doyle mult mai mare decat chiar scrierile lui despre Sherlock! E ca si cum ai fi vrut sa-l inventezi pe Bobby Fischer cu toate plusurile si "minusurile" lui, daca acesta nu ar fi existat. De ce e greu? Pentru ca Sherlock , ca si Bobby pare real si ireal in acelasi timp, nu este o doar o plazmuire "plata". E un personaj fantastic si veridic in acelasi timp.

Cea mai veridica problema a lui Sherlock

Daca ar exista cu adevarat, care ar fi cea mai mare problema a lui Sherlock? Cazurile complicate? Riscurile meseriei? Nu!
Cea mai mare, sau mai bine zis cea mai veridica, problema a unui Sherlock real ar fi urmatoarea - iat-o descrisa chiar in seria BBC, episodul "The Reichenbach fall":

Sherlock Holmes:  Everybody wants to believe it, that's what makes it so clever. A lie that's preferable to the truth. My deductions were a sham. No-one feels inadequate, Sherlock's an ordinary man.

Oamenii ar vrea ca el sa nu fie adevarat, sa fie o frauda. De ce? Pentru ca daca ar fi "adevarat", toti s-ar simti "inadecvati". Este ceva adanc inscris in instincte: daca genele noastre sunt inferioare, tot ce credeam despre noi, ca suntem semeni egali in cadrul celei mai inteligente specii, pur si simplu nu ar mai fi adevarat. Iata ca exista cineva, care este, in raport cu noi, cum suntem noi in raport cu copiii pre-scolari. Cat de crunta inconfortabilitate!

luni, 2 ianuarie 2012

Casablanca - Quotes

Major Strasser: What is your nationality?
Rick: I'm a drunkard.
Captain Renault: That makes Rick a citizen of the world.
Cititi scenariul. Tot! Un singur mare citat. 
Si tot o sa va scape mult si multe - o buna parte se gaseste, ca intr-un film ce se respecta cu adevarat, in vizual. Asa ca revedeti filmul! Fiti atenti la jocul actorilor, fiti atenti la replici, fiti atenti la poveste.
Si peste un timp, din nou...

Major Strasser: What is your nationality?
Rick: I'm a drunkard.
Captain Renault: That makes Rick a citizen of the world.

Senor Ferrari: As the leader of all illegal activities in Casablanca, I am an influential and respected man.

Captain Renault: What in heaven's name brought you to Casablanca?
Rick: My health. I came to Casablanca for the waters.
Captain Renault: The waters? What waters? We're in the desert.
Rick: I was misinformed.

Captain Renault: I've often speculated why you don't return to America. Did you abscond with the church funds? Run off with a senator's wife? I like to think you killed a man. It's the Romantic in me.
Rick: It was a combination of all three.

Rick: And remember, this gun is pointed right at your heart.
Captain Renault: That is my least  vulnerable spot.

Annina: Monsieur Rick, what kind of a man is Captain Renault?
Rick: Oh, he's just like any other man, only more so.