vineri, 22 ianuarie 2010

Bobby Fischer - ANYTHING to WIN - Stapanul inelului

"Now aged 23, Fischer would win every match or tournament he completed for the rest of his life"

ANYTHING to WIN (2006) - documentar,
episodul "The mad genius of Bobby Fischer"
.
INTRODUCERE
.
Nota: daca o parte din informatii par similare cu pagina lui Fischer din Wikipedia, tin sa mentionez o parte din acel continut tot eu l-am introdus si acolo :).
.
Cateva documentare scoase in anii 2000 despre Fischer printre care si acesta sunt realizate destul de bine, dar mi-au atras atentia nu fiinca ar fi extraordinare dar surprind ceva din "enigma" Fischer si puncteaza cateva elemente cheie.
In plus, acest titlu "ANYTHING TO WIN" , comun mai multor episoade ale unui serial tv, i se potriveste cel mai bine lui Fischer. Ce este sahul pentru el: un "alter ego" ! Sau poate invers: Bobby Fischer este jucatorul de sah in stare pura.
Prezint mai jos cateva citate din documentar, dar in final este doar un PRETEXT pentru a-l comemora pe Bobby Fischer.
Toti campionii modiali ("undisputed") la sah au fost deosebiti. In plus , si cativa jucatori care nu au fost campioni, sau pe vremea lor nu exista titlul oficial, au fost , la fel, personalitati speciale. Aproape nici unul insa nu se poate compara cu Robert James Fischer. Campionii cei vechi (Steinitz, Lasker) , au beneficiat de concurenta mai slabasi mai putin pregatita si s-a gasit intotdeauna unul mai bun. Alehin a ramas campion si neinvins pentru ca l-a ocolit mereu pe Capablanca. Botvinik a fost ca si Steinitz , o minte foarte discplinata si a folosit acest avantaj. Karpov a fost un timp indelungat campion nedisputat, dar in plina forta si glorie si-a gasit "nasul", pe Kasparov.
Singurii straluciti si fara rival au fost Paul Morphy si Garry Kasparov.
Paul Morphy, a fost campion neoficial, a "zdrobit" mai toti jucatorii europeni intr-un turneu pe continent. Apoi s-a retras in State si ca orice geniu care se respecta (sic!), a inebunit.
Ramane Garry Kasparov. La 22 de ani a reusit sa nu fie batut de Karpov (Karpov nu a reusit punctul victoriei ,de la 5-1, in zeci de partide pina la intreruperea meciului la 5-3), apoi la invins de mai multe ori pe acesta si pe urmatorii pretendenti. A pierdut titlul in fata lui Kramnik in 2000, dar oarecum la o varsta apropiata de retragere. Oricum, a fost jucatorul nr. 1 in turnee (coeficient ELO) si inainte de a castiga titlul in 1985 si dupa ce a pierdut titlul in 2000 , pina s-a retras in 2005!! In plus a avut rezultate mult mai bune dacat jucatorii actuali de top in partidele contra computerelor: a castigat meciul cu IBM Deep Blue in 1996 , apoi a pierdut in 1997 in fata unui Deep Blue imbunatatit, apoi doua meciuri egale in 2003 cu Deep Fritz si X3D Fritz. In aceeasi perioada , ceilalti jucatori umani , printre care si Kramnik pierdeau meciurile cu computere si programe similare.
.
De ce este totusi Fischer, poate, un mai mare jucator decat Kasparov si decat toti ceilalti ? Incercam sa vedem in mai jos.
.
JUCATORUL DE SAH
.
"If you put all your time, and all your effort to become a Master to a thing like …, to an art, like chess, you sacrifice … and the question is what exact your sacrifice? The next question is of course , if is worth it?"
(Gudmundur Thorarinsson - Former President Icelandic Chess Federation )
"His sister, Joan, bought a chess set, in the candy store above which they live.He is pretty soon obsess by it . So much so his mother took him to a psychiater and the psychiater said : well…there are more things to worry than chess.. Relax."
.
"Relax" ? Bobby va ramane legat numai de sah , cel putin pana dupa castigarea titlului.
.
"By eleven was a regular in New York chess club"
.
Care este diferenta majora intre Fischer si cei din scoala Sovietica de sah? Acestia din urma (Spasski, Karpov, Kasparov) au invatat sah organizat , cu maestrii drept profesori. Fischer a trebuit , practic, sa DESCOPERE sahul singur. A frecventat clubul de sah unde a asimilat ad-hoc din partide, citit si sfaturi. Trebuie sa traga de maneca pe cate unul , ceva de genul "nene, nene, facem o partida ?". Aceasta "descoperire" a sahului de catre tanarul Fischer se va reflecta in stilul lui de joc.
.
"It was a wonderful little boy"
"By his late teens, Bobby Fischer is the top chess player in the United States and is already using tactics of intimidation. Chess is not for him a form of play, is much of sport. His trains himself to win: physically, psychologically, and in terms of the chess knowledge. […] Mark Taimanov said “It's like a wall that is advancing on you”. You just felt helpless."
"He didn't have many friends, his life became chess, chess became his life" [...]
"Chess is my alter-ego"
.
Din momentul in care primeste de la sora sa drept cadou , o tabla de sah, va fi total absorbit de acesta, fara ca vreun adult sa-l influenteze in acest sens. Sahul L-A FURAT, de la prima intalnire si nu i-a mai dat drumul niciodata. "ANYHING TO WIN" : Fischer a inteles, odata cu jocul de sah, tot contextul care face ca acest joc sa fie un sport, adica sa fie competitiv: partea de forma si rezisenta fizica, jocul psihologic si chiar modul in care se prezenta (incepand de la sfarsitul adolescentei, a devenit foarte elegant si bine imbracat).
Cine este Bobby Fischer? Este insasi definitia jucatorului de sah.
.
REMIZA NU EXISTA
.
"ANYHING TO WIN"... Jocul de sah are trei rezultate posibile: victorie, remiza si infrangere. Remiza este o arma redutabila in mainile marilor maestrii. Numai daca ne amitim seria incredibila de remize fortata de Kasparov in primul meci cu Karpov (dupa 4-0, 5-1, pentru Karpov au urmat remizile si intreruperea la 5-3 ). O remiza te scuteste de riscuri si in plus poate anihila un avantaj al adversarului.
Pentru Bobby Fischer, REMIZA NU EXISTA! El prefera sa piarda meciuri sau puncte pretioase , urmarind doar victoria cu orice pret. In partea de inceput a carierei, acest lucru a fost un handicap , rezultand cateva partide pierdute in fata unor adversari redutabili (Tal, Spasski). In final , va reusi insa imposibilul: sa-si satisfaca aceasta dorinta nestavilita de victorie fara limite...
.
UN OM IMPOSIBIL SAU...
.
Un om infernal pentru organizatorii de turnee... Suparacios... Suspicios ... Incapatanat ... Pretentios.
Este aceasta singura fateta a lucrurilor?
1962 - Castiga Interzonalul cu 17,5/22 (+13=9). Urmeaza Turneul Candidatilor unde invinsii Geller , Petrosian, dar si Paul Keres termina inaintea sa (Petrosian avea sa ajunga campion mondial in 66) . Fischer ii va acuza pe maestrii sovietici de "blat" in meciurile directe dintre ei , cu scopul de a se menaja. Mai tarziu , participantii au inceput sa recunoasca...
Fischer avea sa se refere mai tarziu la acst titlu ca la "MY TITLE": "atunci cand mi-au luat titlul meu..."
FIDE (federatia) a reactionat si a schimbat formatul turneului din meciuri fiecare cu fiecare intr-un tuneu KO stil cupa. Fischer in schimb pare ca a "tinut suparare" cum se spune si nu a mai participat la turneul Interzonal din 64 si a ratat asfel sansa de a juca pentru titlu in 66. In 67, la urmatorul Interzonal a castigat 8,5/10 puncte apoi a abandonat intrucat era dezavantajat la zilele de repaus.
Era dificil?
Da, daca ne gandit ca nu accepta nici o nedreptatire sau greseala din partea organizatorilor, care in acele vremuri nu erau obisnuiti cu oferirea unor servicii adecvate si corecte. Da, daca ne gandim ca cerea rezultatele sahiste sa fie platite substantial. Da , daca ne gandim ca a PIERDUT PRIN NEPREZENTARE UNUL SAU DOUA TITLURI MONDIALE la care era principalul favorit. Da , daca ne gandim ca nimic nu era negociabil pentru el.
Pe de alta parte...
Atitudinea sa a facut ca: Turneul Candidatilor sa-si schimbe formatul intr-unul mai corect, sahistii sa primeasca premii mai substantiale, conditiile din turnee si meciuri sa fie mai bune. Era sfidator cu oficialitatile si niciodata cu oamenii obisnuiti, fata de care era mult mai politicos.
Cat despre bani, jucatorii din vest nu erau subventionati de stat, ei chiar traiau din castiguri, spre deosebire de cei sovietici. El dorea de fapt sa-i fie rasplatita munca din sah , adica bani pentru rezultate , nu pentru reclame sau altceva. A ramas cunoscuta urmatoarea intamplare: "Vreti sa castigati 500000$ (cateva milioane in ziua de azi) daca spuneti ca folositi samponul X?" "As vrea, dar din pacate nu-l folosesc!"
In concluzie, prin refuzurile sale de a face compromisuri , a pierdut mai multe turneee si probabil posibilitea de a ajunge campion cu 6 ani mai devreme, si era cat pe aici sa-l piarda de tot ...
Parea ciudat intradevar, dar greu se poate spune ca a fost incorect.
.
VICTORIE FARA LIMITE
.
In 1966, la 23 de ani participa la ultimul turneu pe care nu il castiga (!), iesind pe locul 2 dupa Spassky. Chiar si in acest turneu , ultima parte este senzationala : 7 puncte din 8 posibile.
Urmeaza , din 1966-1972, o serie incredibila in care castiga orice meci si orice turneu la care participa, si nu in orice fel: zdrobitor de fiecare data. Nu s-a mai intalnit niciodata o sa diferenta intre un jucator si restul maestrilor vremii sale.
> 1967 - US Championship - 9,5/11
> 1967 -Monte Carlo - 7/9
> 1967 -Skopje - 13,5/17
> 1967 -Sousse Interzonal - 8.5/10 - in primele meciuri apoi forfait
> 1968 - Netanya (11,5/13)
> 1968 - Vinkovci (11/13)
> 18 luni de pauza aproape completa !!!
Dupa aceasta pauza se intoarce in competitii, Isi va continua insa sirul de victorii , la un nivel si mai inalt. (Vezi mai jos palmaresul ultilor trei ani)
.
It has to play a series of candidate’s matches, three matches. At first one he play with Mark Taimanov , wonderful , brilliant , soviet grand-master. He beat him six null (n.m 6-0). . The soviets can't believe this.
Then is play Bent Larsen one of the great’s chess players as well, Danish grand master. He beat him six to nothing (n.m 6-0). You know, that's like knocking-out Mohammed Ali with one hand tied behind your back. It can't be done!
Then, is play Tigran Petrosian, smashing him as well. The chess was never sees a series of games quite like this.

.
In turneul candidatilor il invinge mai intai pe Mark Taimanov: 6-0! Nici o remiza. Maestrul sovietic a luptat din rasputeri, a stat la anunite mutari si 2 ore, i-a fost rau la un moment dat din cauza efortului depus pentru concentrare. In zadar; scor alb.
Urmeaza apoi marele maestru danez Bent Larsen, cel mai bun jucator non-sovietic cu exceptia lui Fischer: 6-0!!. "E ca si cum l-ai bate la box pe Ali cu o mana legata la spate. Nu se poate face asa ceva!" spune biograful in documentar.
Petrosian , pina de curand campion modial, nu poate face fata si pierde cu 1-5 si 3 remize. Ce reuseste insa Petrosian este sa opreasca o serie incredibila de 20 victorii la zero, fara nici o remiza: 7-0 ultimele in Interzonal, 6-0 cu Taimanov, 6-0 cu Larsen si 1-0 la debutul cu Petrosian. Ceva asemanator a mai reusit doar Wilhelm Steinitz, dar asta se intampla in secolul XIX, cand teoria apararii nu era pusa la punct. In plus acest 20-0 (fara remiza) obtinut de Fischer a fost obtinut in dauna primilor jucatorii din lume.
Meciul pentru titlu cu Boris Spassky are si el o istorie aparte. S-au descoperit documente oficiale sovietice in care ceilalti jucatori de top sovietici (care formau si elita sahului mondial) trebuiau sa-i acorde sprijin lui Spassky inainte si in timpul meciului. Urmarea? 2-0 pentru Spassky dupa primele doua partide (In prima Fischer era inca preocupat de "certurile" sale cu oficialii; in a doua nu s-a prezentat !!). A avut Spassky vreo sansa? Nici una! 7-1 pentru Fischer pina la final si meciul se termina cu 7-3 (11 remize).
Ce se poate spune despre aceste realizari?
Statiscianul Jeff Sonas care a realizat metoda de rating la nivel istoric spune ca "for about a year, Bobby Fischer dominated his contemporaries to an extent never seen before or since". De fapt , este vorba de mai mult de un an, sunt cel putin 6-7 (66-72) in care a castigat tot!
Despre cele 2 rezultate 6-0, 6-0 cu Taimanov si Larsen (12-0 agregat) , acelasi Sonas o apreciaza ca "highest single-match performance rating ever", iar Gary Kasparov care domina in statisticile lui Sonas cu o perioada de 15 ani de suprematie spune ca "no world champion had ever shown a superiority over his rivals comparable to Fischer's "incredible" 12-0 score in the two matches".
Coeficientul de rating Elo se calculeaza RELATIV tinand seama de proportiile scorului si puterea advesarului. 6-0 sau 12-0 este insa in afara scalei Elo, pentru este un rezultat ABSOLUT, de nemasurat prin aceasta metoda.
.
ANTIMERICAN SI ANTISEMIT?
.
Fischer,a fost, fara a fi autist,concentrat toata viata numai asupra sahului. Daca ceva nu se desfasura conform cu modul pe care el il considera corect , nu se ajungea cu el la nici un compromis, prefera sa se retraga din competitii.
Unul din incidentele care l-au marcat a fost meciul cu Samuel Reshevsky. Meciul s-a intrerupt din cauza neintelegilor dintre organizatori si Fischer la scor egal 2-7-2.
Reshevsky a fost declarat invingator in ciuda egalitatii. Desi un meci amical, miza era importanta: erau cei mai buni jucatori ai Americii (de la Paul Morphy), era un fel de titlu neoficial de campion in disputa. Fischer a ramas suparat pe organizatori si sponsor , Jacqueline Piatigorsky. Aceasta (campioana americana de tenis si sah) era din vestita famila Rothschild. In plus a ramas cu o aversiune fata de evreii bogati. Fischer insusi era evreu (amandoi parintii), dar in primul rand el se pare ca se considera american si mai presus de toata jucator de sah.
In 1972, dupa castigarea titlului s-a retras , oficial insa in 75 a pierdul acest titlu. In1992 joaca un amical cu Spassky in Iugoslavia , un rematch dupa 20 de ani. Fischer nu mai jucase de 20 de ani , iar Spassky ramasese jucator activ (cu o clasare pe locul 4 la Cupa Mondiala din 1987). Fischer castiga totusi cu 10-5 si 15 remize! Putea castiga probabil mai usor, dar regula era sa existe 10 victorii! Statul american ii trimite un avertisment lui Fischer sa nu joace in Iugoslavia (sub embargou). Fischer, pentru care aceste lucruri contau mai putin, si care avea multi prieteni iugoslavi refuza si scuipa (!) la conferita de presa pe hartie. Urmarea? Este emis un madat de arestare in SUA pe numele lui. Din aceasta cauza nu va putea sa ajunga la funerariile mamei sale in 1997. Dupa acest moment (!) , atitudinea sa atimericana si antievreiasca se radicalizeza (verbal).
In multe din interventiile sale ceea ce blameaza el sunt oficialitatile americane si faptul ca este urmarit de justitia americana.
In 2004 , este arestat in Japonia pentru ca avea acte americane ne-valabile si va sta 8 luni in detentie (!) intr-o incapere fara lumina naturala. A cerut si a primit cetatenie islandeza (titlu l-a castigat la Reykjavik) si a putut asfel sa plece in acesta tara unde a trait retras pana la moartea sa in 2008.
In 1981 mai fusese inchis 2 zile din greseala (confuzie de identitate cu niste jefuitori de banci!!) de autoritatile din Pasadena.
Criteriile lui Fischer de a judeca lumea erau cu totul altele: pentru el nu contau decat competiile de sah si putinele lui elemente de viata privata (religie sau mama) . Orice il deranja in aceste activitati: de la organizatori de turnee necooperanti sau abuzivi, smecherii ale federatiei sovietice, pina la embargul sportiv impotriva Iugoslaviei , primea un raspuns inflexibil din partea lui.

.
"STAPANUL INELULUI"
.
In 2004 dupa arestarea lui Fischer in Japonia, Boris Spassky va trimite o scrisoare deschisa catre presedintele Statelor Unite (G.W. Bush). In ea Spassky incearca sa-i atraga acestuia atentia ca Fischer este un caz special, cu o posila problema de sanatate. Nu spune asta explicit, dar face trimitere la Paul Morphy "repeated the sad story of Paul Morphy". Mai departe , Spassky face una dintre cele mai lucide caracterizari ale fostului sau adversar:
.
"Bobby is a tragic personality. I realized this at that time. He is an honest and good natured man. Absolutely not social. He is not adaptable to everybody’s standards of life. He has a very high sense of justice and is unwilling to compromise as well as with his own conscience as with surrounding people. He is a person who is doing almost everything against himself."
.
Finalul scrisorii este impresionant si da statura umana a lui Boris Spassky:
.
"I would not like to defend or justify Bobby Fischer. He is what he is. I am asking only for one thing. For mercy, charity.
If for some reason it is impossible, I would like to ask you the following: Please correct the mistake of President François Mitterand in 1992. Bobby and myself committed the same crime. Put sanctions against me also. Arrest me. And put me in the same cell with Bobby Fischer. And give us a chess set.
Boris Spassky
10-th Chess World Champion
08.07.2004"
http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=1843
De altfel, mai de curand, Spassky a spus ca fiind destul de in varsta , se va duce in curand si el , linistit, la cer unde il asteapta Bobby Fischer ca sa i se alature.
.
De ce am insistat atat aspra acestui "personaj" si de ce aici? Vom vedea in continuare si deasemenea legatura cu un film recent (asa cum in cazul lui Michael Jackson am facut o legatura cu "Citizen Kane").

Din pacate, "a beautiful mind" este o povara greu de purtat pentru cel acare o are, dupa cum s-a vazut la Paul Morphy sau John Nash (sau poate chiar Eminescu). Cercetarile mai noi au aflat ca problemele mintale si genialitatea sunt localizate in aceleasi gene. Inca nu se stie foarte clar, dar realitatea a confirmat asta in mai multe cazuri. Fischer nu a "inebunit" niciodata, pentru ca si-a pastrat capacitatea de munci (lui Nash ii disparuse complet, lui Morphy partial).
Dar ce se poate intampla?
O minte stralucita isi gaseste "de lucru" in domenii grele precum sahul sau matematica pura. Omul este "programat" sa-si doreasca si sa-si gaseasca implinirea si succesul. Un geniu va intra intr-un vartej fara scapare de succesele continue in domenii abstracte. Va fi astfel furat din lumea reala. Lucrurile care ar trebui sa-l preocupe cu privire la propria sa persoana, la propriul organism, trec pe un plan secundar. Atunci devine in paralel altcineva: jucator de sah, matematician. Asta nu se poate intampla fara a afecta puternic acea personalitatea si omul cu totul in profunzime.

Ne putem aminti aici de seria fimelor "Stapanul inelelor". Este intersant cat de mult se potriveste aceasta poveste aici. Acel inel reprezenta o forta nemasurata , dar in acelasi timp era o povara imensa pentru cel care il purta, ajungand sa-l distruga. Paul Morphy a reusit sa poarte foarte scurt timp acest inel (metaforic) pina sa fie doborat. Bobby Fischer l-a purtat de la 8 ani, de cand a primit prima tabla de sah ; a reusit fara sa fie parte dintr-o scoala de sah precum cea sovietica sa devina un maestru al acestei arte; a invins de unul singur "masina" sovietica de sah (de la Alehin din anii 30 si cat timp a existat URSS-ul, chiar si dupa aceea nu a existat alt campion din afara spatiului sovietic cu exceptia lui ) si nu oricum, ci categoric.
In 1972 spunea: "tot ce mi-am dorit a fost sa ajung campion mondial la sah. Acum am ajuns, si nu stiu ce sa fac mai departe"
Fara indoiala. Bobby Fischer a fost "stapanul inelului" , a dus pe umerii sai povara celei mai stralucite minti, pentru a arata tuturor cat de departe poate ajunge puterea omului, a mutat departe granita posibilitatilor umane. Toti ii suntem datori pentru ca ne-a aratat cat de departe putem ajunge. El facut acest drum singur - platind toate consecintele - dar pentru noi toti.
.
Un palmares imposibil - Ultimele partide ale lui Fischer
.
Ultimii 3 ani: (+100=36-8)
.
1970 Herceg Novi - Unofficial World Championship of Lightning Chess (Petrosian, Tal Korchinoi)
> 19/22 (+17=4-1)!
1970, Rovinj/Zagreb
> 13/17 (+10=6-1)!,
1970 Buenos Aires,
> 15/17 (+13=4)!
1970 Interzonal - in Palma de Mallorca
> 18½-4½ (+15=7-1)!,
1971 Candidates matches - Mark TAimanov
> 6-0!!
1971 Candidates matches - Bent Larsen
> 6-0!!
1971 Lightning Chess Manhattan Chess Club
> 21½/22 (+21=1)!
1971 Candidates matches - Tigran Petrosian
> 6½-2½ (+5=3−1).!
1972 World Chess Championship , cu Boris Spasski
>12½-8½ (7-3) , de fapt 7-2!, la o partida nu s-a prezentat
Dupa retragere:
1981 - 17 five-minute games with Canadian Grandmaster Peter Biyiasas.
> 17-0!!!
1992 - meci cu Boris Spasski (acesta ramasese jucator activ)
> (+10=15-5)

ALTE REZULTATE
>
1963-64 U.S. Championship
11-0 !!!

> Incepand de la 23 de ani (1966-1972 si dupa) - A CASTIGAT ORICE MECI DIRECT SAU ORICE TURNEU LA CARE A PARTICIPAT PANA LA FINAL....

(aproape terminat)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu