sâmbătă, 24 decembrie 2011

Battlestar Galactica - Credinta celui care nu crede


The truth is we are all perfect. Just as we are...(?)


Initial m-a suparat putin povestea din film, legata de personajul Gaius Baltar si religie. Parea sa fie o reprezentare mai cinica a unui profet cvasi-crestin. Pana la urma, formal, povestea lui Baltar semana mai mult cu cea a diverselor secte si aceasta nu intamplator. Cheia discursului sau este in randurile de mai jos.

Dr. Gaius Baltar: Something in the universe loves me. Something in the universe loves the entity that is me. I will choose to call this something, "God." A singular spark that dwells in the soul of every living being. If you look inside yourself, you will find this spark too. You will. But you have to look deep. Love your faults. Embrace them. If God embraces them, then how can they be faults? Love yourself. You have to love yourself. If we don't love ourselves, how can we love others? And when we know what we are, then we can find the truth about others, see what they are, the truth about them. And you know what the truth is, the truth about them, about you, about me. Do you? The truth is we are all perfect. Just as we are. God only loves that which is perfect, and he loves you. He loves you because you are perfect. You are perfect just as you are.
...

Love your faults. Embrace them. If god embraces them, then how can they be faults?
Love yourself. If we don't love ourselves, how can we love others?

Religia atee
Cu sute si mii de ani inaintea "noului Darwin", Richard Dawkins, cateva din religiile fundamentale au "descoperit" ca evolutia inseamna in mod fundamental "lupta" dintre egoism si altruism. Si, luand ca exemplu crestinismul, acesta face pe langa aceasta descoperire si o alegere, altruismul si o propune drept model. Pentru ca asta trebuie sa faca "palierul religios" al constiintei, indiferent daca suntem credinciosi sau atei: sa ne dam un raspuns la problemele cele mai greu de inteles si sa ne propunem un model - pentru noi insine si pentru oameni in general. In plus, inevitabil, omul isi construieste si un scenariu pentru a aplica acel model. In unele cazuri, impunerea prin forta a unor modele religioase sau ne-religioase a dus la mari grozavii.
Ce ne spune Baltar? Chipurile propune o religie, dar religia lui este cvasi-atee, nu propune nici un model: "love your faults", "You are perfect just as you are". Pentru acest motiv si nu pentru altul, o mare parte din cei care se cred atei sunt asa tocmai pentru ca au imbratisat aceeasta "religie atee":  "noi nu credem in nici o religie si,mai ales, NU CREDEM CA EXISTA NICI UN MODEL". Intradevar, perfectiunea universului suntem noi, noi care avem drept model sa zicem pe George...George Costantza , personajul din "Seinfeld".
Oare?

Adevarata alegere
Pana la urma, nu conteaza ceea ce ne declaram si ceea ne credem, ci ceea ce suntem sau putem fi. Avem de facut o alegere, indiferent daca ne declaram religiosi sau atei: avem un model spre care vrem sa tindem ? Pentru noi si copiii nostri? Ne puteam situa undeva pe scara intre ascetism si experimentare deplina, putem da libera trecere oricarei tendinte egoiste sau dimpotriva.
Pana la urma nu conteaza cum ne declaram, conteaza ceea ce reusim sa facem. Daca facem rau cu religiozitatea noastra avem o problema, daca facem rau cu ateismul nostru, iar avem o problema.
Intrebare: cum isi pot sincroniza oamenii tendinta spre propria imbunataire fara sa cada in dogmatism?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu