luni, 27 aprilie 2009

RAN ( 1985, Akira Kurosawa )


Kurosawa: "Hidetora sant eu".
...
RAN ("HAOS") este o creatie a maestrului japonez Akira Korusawa din 1985, cand acesta avea 75 de ani ! Cu atat mai remarcabila este realizarea , cu cat este unul din filmele cele mai bine facute din punctul de vedere al scenelor de lupta (mai amintesc doar "Mihai Viteazul" si "Saving private Ryan").
La o prima vedere este un fel de ecranizare in specificul istoric japonez a "Regelui Lear" a lui William Shakespeare , combinata cu legende locale despre seniorul Mori Motonari.
Akira Kurosawa - "Cea ce m-a nelinistit pe mine intotdeauna la "Regele Lear" , este faptul ca Shakespeare nu da personajelor sale un trecut... in Ran am incercat sa ii dau o istorie lui Lear"
Mesajul filmului este insa o descriere a razboiului in esenta si consecintele sale. Maretia castigata prin razboi este insotita de RIDICOL si de DESERTACIUNE (scena asediului). Firea, natura omului , il duce la conflict; si oricat s-ar pregati pentru el, niciodata nu va controla urmarile.

Finalul este sintentic pentru consecintele razboiului de atunci si din toate timpurile: un om orb, singur, cu religia pierduta (imaginea protectoare a lui Budha pe care o scapa din mana), mergand spre prapastie.
...
Trailer
Trailer DVD
Alt trailer:
NYT:
...
Kurosawa a avut probleme in finantarea ultmelor sale filme. Pentru "Kagemusha" a fost sprijinit de Francisc Ford Copolla si de George Lucas.
Inainte cu zece ani de film a realizat schite si desene pentru fiecare scena a filmului (ceva asemanator a facut Ridley Scott pentru "Duelistii").
Regizorul Paul Verhoeven: De catva ori pe an ma uit , singur, la: "Cei Sapte Samurai", "Tronul insangerat" sau "Ran", ca sa-mi aduc aminte ca filmul este o arta.
...
"Astonishing!" "A Masterwork!" - The New York Times
"Stunnig!Spectacular" - The Village Voice
"Striking! Powerful!" - Vanity Fair
"A Action Epic to Dwarf Anything from Lucas or Spielberg" - Rolling Stone
...
"Striking! Powerful!" - Vanity Fair
Kurosawa: "Hidetora sant eu".

duminică, 26 aprilie 2009

Eugen Doga


Va intrebati poate , aceia dintre dumneavoastra care au privit serialele "Inima de tigan" si "Regina", cum de are un film romanesc o muzica asa de frumoasa si de sentimentala (o parte din ea) ?
Unul din cei care colaboreaza la muzica acestor filme este Eugen Doga, compozitor moldovean autorul muzicii din filmele "Lautarii", "Satra", "Anna Pavlova" si "O drama la vanatoare" (bineteles si multe altele) .
Talentul lui a fost recunoscut in Moldova,URSS, Romania si Rusia deopotriva. (A fost premiat de Putin!), plus cateva premii internationale
...
"Satra" ("O satra merge spre cer")
"Satra" (Se regasete si in "Inima de tigan" si "Regina")
"Satra"
"Vals" ("O drama la vanatoare" / "Regina")
...
"Satra"
...

Lautarii (1971-Emil Loteanu)

...
Emil Loteanu este cunoscut pentru filmele "Satra", "Anna Pavlova", "O drama la vanatoare" , facute la Mosfilm. Inainte de toate acestea a facut in 1971, in Moldova , "Lautarii".

Filmul are o versiune vorbita in limba romana si una in limba rusa. Eu am apucat sa o vad pe cea in limba rusa. Daca ne amintim bine , moldovenii erau obligati sa foloseasca alfabetul rus chiar si atunci can scriau in romana. Din aceasta cauza , varianta in limba rusa este mult mai simbolica pentru vremurile pe care au trebuit sa le traiasca acesti oameni; dialogul este rusesc, dar toate cantecele sant in romana. Si nu numai ca sant in romana , adar sant cantece romanesti: "Lume, lume, soro, lume ..." si altele. Este cel mai frumos film inchinat cantecului popular romanesc !
...
"La moara la Negostin":
...
"Lume, lume, soro lume"
...
Predarea lui Negostin:
Mi-e mi se pare ca este "Cantecul lui Iancu Jianu" de fapt!; e posibil ca si personajul sa aiba ceva din Jianu:

(Va urma)

vineri, 24 aprilie 2009

A fost odata Western ...


Una din povestile cu care americanii au cucerit lumea a fost cea despre vestul lor. Cativa regizori si cateva filme pe aceasta tema pe care le recomand:

1939 John Ford - Stagecoach
1964 Sergio Leone - A Fistful of Dollars
1966 Sergio Leone - For a Few Dollars More
1966 Sergio Leone - The Good, the Bad and the Ugly
1967 Martin Ritt - Hombre
1968 Sergio Leone - Once Upon a Time in the West
1969 George Roy Hill - Butch Cassidy and the Sundance Kid
1969 Sam Peckinpah - The Wild Bunch
1971 Sergio Leone - A Fistful of Dynamite
1972 John Houston - The Life and Times of Judge Roy Bean
1972 Sydney Pollack - Jeremiah Johnson
1973 Sam Peckinpah - Pat Garrett and Billy the Kid
1990 Kevin Costner - Dances with Wolves
1992 Clint Eastwood - Unforgiven

joi, 23 aprilie 2009

Gian Maria Volontè


Extraordinar actor italian, castigator al premiilor de interpretare de la Cannes si Berlin, a jucat rolul principal in filme memorabile, castigatoare la randul lor de Oscar, Palme D'Or, etc.
...
Cateva din acestea:
A Fistful of Dollars (1964, credited as "Johnny Wels")
For a Few Dollars More (1965)
Quien sabe? (also known as A Bullet for the General, 1966)
Investigation of a Citizen Above Suspicion (1970)
Sacco e Vanzetti (1971)
The Working Class Goes to Heaven (1971)
Sbatti il mostro in prima pagina (1972)
The Mattei Affair (Il Caso Mattei, 1972)
Lucky Luciano (1973)
Giordano Bruno (1973)
Il caso Moro (1986)

In 1972 doua filme castiga ex-aequo marele premiu Palme D'or la Cannes: "The Working Class Goes to Heaven" si "Il Caso Mattei". In ambele rolul principal il avea Gian Maria.
Inceputul a fost insa foarte greu: a plecat de acasa la 17 ani; dorea sa ajunga dramaturg, asa ca s-a apropiat de lumea teatrului intrand intr-o trupa itineranta. A stat 3 ani in aceasta trupa si a parasit-o apoi pentru a intra la Academia din Roma.
Gian Maria: "Pentru a nu muri de foame, in fiecarea seara .. jucam pe ascuns, pentru ca la academie era interzis acel lucru". "Innoptam in Piata Spaniei: vara pe treptele celebrelor scari, iarna in autobuzele de la capatul liniiilor. Dar in aceasta piata ma simteam in centrul discutiilor despre destinele culturii, ma aflam in inima torentului omenesc, care uneori mi-a daruit prieteni..."
In Italia anilor 60-80 coruptia din politica si influenta Mafiei au afectat grav societatea. Totul a culminat in anii 90 cu prabusirea partidelor traditionale care au condus tara neintrerupt peste 45 de ani : crestin democrati, social-democrati ,socialisti , republicani si liberali. Coruptia la varf (deputati, ministrii, ministrii de externe, prim ministrii) si legaturile cu Mafia au fost demonstrate de procurori. Dupa 1993 toate aceste foste partide s-au reorganizat in partidul "Forza Italia" (http://en.wikipedia.org/wiki/Forza_Italia). Adversarul principal este o partea reformata desprinsa din fostul partid comunist: Partidul democratic al stangii.
In anii din urma insa , comunistii italieni au stat in opozitie , cu toate ca , avand in anii 60' peste 1,3 milioane de membrii (cel mai mare partid comunist din tarile capitaliste).
Gian Maria Volonte a fost mebru al partidului comunist. Filmele in care a jucat NU au fost insa filme propagandistice sau ideologizate. Nici macar "Clasa muncitoare merge in paradis", unde se critica stangistmul ineficace. Mai degraba filmele in care a fost implicat au fost de CRITICA A SITUATIEI POLITICE DE FAPT , fara alunecari ideologice , ceea ce le sporeste valoarea. Putem spune ca filmele cu subiect politic si social (inclusiv cele gen "La piovra"/"Caracatita") au avut un impact in evolutia vietii social-politice italiene, care a culminat cu restructurarea politica mentionata din anii 90.
(Va urma)

Cu mainile pe oras / Le mani sulla città (1963)


Le mani sulla città (1963)
R: Francesco Rossi ; Cu: Rod Steiger ; Leul de aur , Venetia 1963.

Suna cunoscut ? ....
Oameni de afaceri fara scrupule si politicieni corupti fac speculatii imobiliare si baga adanc mana in banii publici. Orasul intreg este in mainile lor.
Francesco Rosi -"Il Giorno",1963.
"Omul din Sud, din punct de vedere psihologic, nu este un cetatean, ci un supus. Va deveni cetatean cand isi va da seama de forta sa si va reusi sa o exprime prin vocea sa de cetatean: votul. Cu alte cuvinte, cand va stii sa se insereze in viata nationala, in mecanismul democratiei. Speculatia edilitara, in filmul meu, reprezinta numai partea episodica pretextul pentru un discurs mai profund: sa vedem ce se intampla intr-o zi oarecare, intr-un oras oarecare, sa descoperim ce se afla in spatele unor anumite fatade, in spatele anumitor discursuri oficiale, ce forte actioneaza in spatele anumitor organisme publice si cu ce scopuri. Lucruri care privesc viata noastra de fiecare zi sunt discutate de oameni fara stirea noastra."
Metrul patrat de milioane

Azi costa 300-500 pe metru patrat, dar maine acest metru patrat va fi 6000-7000.

Edoardo Nottola (Rod Steiger):

"Stiti ca planul de urbanism va cuprinde zona aceea. Tocmai de accea trebuie sa-l aducem aici ...Aceasta e azi zona agricola. Azi costa 300-500 pe metru patrat, dar maine acest metru patrat va fi 6000-7000. Totul depinde de noi: 1500% profit ... Investiti-va banii intr-o fabrica; sindicate, revendicari someri ... poti sa faci infarct... Pe cand aici, nici un risc. Trebuie numai sa facem ca localitatea sa-si aduca aici strazile, telefoanele, apa , lumina si gazul."
Edoardo Nottola desenand metrul patrat de milioane:


marți, 21 aprilie 2009

"Domnul Cinema": D.I. Suchianu

A fost primul si cel mai important critic de film roman si printre primii care au scris despre cinema pe plan mondial . Spirit patrunzator si deschis. Printre preferatii lui: Charles Chaplin, Fred Astaire, Louis de Funes. A fost cavaler al Legiunii de Onoare a Frantei.
(Va urma)

luni, 20 aprilie 2009

Cel mai bun film? Cateva nume


Am putea enumera cateva nume:
  • "Hamlet" (1948,Laurence Olivier) ,
  • "Citizen Kane" (1941, Orson Welles) ,
  • "Modern Times" (1936,Charles Chaplin) ,
  • "2001: A Space Odyssey" (1968,Stanley Kubrick) ,
  • "Andrey Rublyov" (1966,Andrei Tarkovsky) .
Putem alege aceste nume sau altele. Sau putem cauta mai intai niste criterii. Care sant insa cele mai bune criterii ?





Ce este un film ?

Pentru mine filmul este creatie artistica corespunzantoare unor specii literare (noi) derivate din toate genurile literare si din speciile acestora. Puterea lui de exprimare si cuprindere este undeva intre nuvela si roman , mai aproape de nuvela. Acest lucru se observa cel mai bine la incercarile de "ecranizare" a creatiilor literare scrise. Un roman trebuie "compactat" , iar o nuvela trebuie "extinsa" pentru a realiza un film. De aceea multe incercari de punere pe ecran a unor romane nu au un rezultat multumitor. Ceva se pierde sau si mai rau se schimba sensul "povestii" initiale. Dialogurile si actiunea (succesiunea de evenimente) filmului depasesc abia cu putin acoperirea unei nuvele. Restul trebuie pus sub forma de imagini. Scenariul filmului are doua parti: una recunoscuta explicit, scrisa si una ascunsa in imagini. Puterea imaginii poate fi mai bine controlata decat in teatru si asta il scoate cumva din genul dramatic apropiindu-l de celelalte.