sâmbătă, 6 iunie 2009

Codul lui ...cum se zice sarlatan in engleza ?

Imi pare rau pentru admiratorii lui Dan Brown si cei ai cartii "Codul lui Da Vinci", dar , nu poti lua de bun ceea ce scrie in acea carte, daca ai ceva cunostinte de baza in domeniul istoriei. Problema principala nu este controversa "Codul..." contra crestinismului oficial , ci nepotrivirea , ca sa ma exprim elegent dintre carte si orice adevar istoric.
Gravitatea maxima o da TRUCUL lui Brown, care are un discurs dublu: "strans cu usa" de istorici, declara ca cartea este de fictiune, pentru ca nu poate sustine cele scrise; in momentul in care nu vorbeste cu specialisti , ci cu marele public sau cu presa, declara ca o parte este fictiune , dar mare parte este adevarat.
De ce face acest lucru ? Parerea mea: daca , aceeasi carte, fara nici o litera schimbata era prezentata ca fictiune pura, asa cum este, castigurile autorului erau de o suta de ori mai mici.

Cateva amanunte pentru cei care nu citesc istorie , dar inghit pe nemestecate toate romanele la moda:

- Iisus nu este de fapt personaj istoric; NU EXISTA DECAT O SINGURA MENTIUNE - posibil si aceasta adaugata dupa aceea, neci ne-autentica - despre el, in "Antichitati iudaice" a lui Flavius Josephus. Asa ca nu poti venii cu detalii (false) despre ceva care nu exista.

- Iisus este centrul unei religii, nu o parte din istoria oficiala; nu poti sa combati cu teorii pseudo-istorice o religie; sant domenii diferite; nu poate cineva sa spuna "va spun eu adevarul". Adevarul despre ce ? , doar am mentionat mai sus ca nu este un personaj despre care sa existe informatii in istorie. Ce vrea sa spuna Brown , ca el singur a gasit de un milion de ori mai multe informatii decat toti istoricii din toate timpurile ? Ar insemna nu ca este cel mai bun scriitor, ci cel mai bun istoric al tuturor timpurilor. Este ???

- Teoriile prezantate despre evangheliile gnostice sant false, si oricum era vorba despre o secta mai tarzie; acum ce facem ? Ridicam in slavi niste sectanti, pentru ca sant din secolele trecute ?

- Numarul mare de teorii istorice false prezentate drept adevarate, presupune o premeditare

- Cartea este o repetarea a temei altei carti, cu alti autori din 1982;

- "The Priory of Sion" a fost o farsa, recunoscuta de autorul ei ; este unul dintre falsurile cele mai clare prezente in carte.

MAI EXISTA O PROBLEMA: de ce a avut succes ? Pentru ca publicul avea mai multe slabiciuni:
- ignoranta (domeniul istoric: daca tot nu stiu nimic, n-am citit nimic , de ce il cred pe primul venit ?)
- in domeniul religios: ce fel de om este acela care prefera ca modelul ideal al umanitatii sa nu existe si ca cel mai de seama spirit sa aibe defectele unui simplu om. Pai, daca modele nu exista, ne facem de cap linistiti , avem scuze pentru orice si ne mai simtim si bine in pielea noastra, orice am face. Cine vrea , poate sa-si ia ca idol si personajul George din "Seinfeld", asta nu insemna ca altii nu pot mai mult.

Vasili Shukshin: Calina Rosie

"Vasili's widow Lidia Fedoseyeva-Shukshina recollects: "Once I and our daughters visited my husband in the hospital, and he met us with tears in his eyes. I ask him: "What's happened?" and he gives me a notebook "Here. I've written. But not now. Afterwards, at home." I wept while reading it. The telephone rang. I took the receiver but couldn't speak because of tears. He asks faintly: "Well, shall we film it?"
That was the script of Kalina Krasnaya. "
.

Intr-o epoca in care cinematografia rusa/sovietica era in cei mai buni ani, cand existau multi foarte buni actori si foarte buni regizori, Vasili Shukshin reusea sa fie mai ingenios, mai original si mai talentat decat ei....
Profesorul meu de germana liceu (destul de priceput in domeniu) il considera un film bun, de nota 8; cinematografia rusa avand insa altele si mai valoroase. Daca ar fi sa-i dau eu o nota de la 1 la 10 , i-as da ... 200. De fiecare data cand il revad , imi place si mai mult.
Este de necrezut cum poate Shukshin , prin mijloace "simple", sa faca un film dupa parerea mea spectaculos: este un spectacol al sufletului si mintii omului , al vietii. (De altfel un alt film al sau se numeste simplu "De-ale vietii").
Mult mai palpitant decat orice science-fiction cu roboti care isi schimba forma este acest film despre drumul unui om care se schimba in interior.
Filmul incepe cu o scena stranie : o frumoasa , duioasa si melancolica, melodie populara ruseasca este cantata de un cor pentru un public format din puscariasi. Simbolurile sovietice din fundal par niste glume nepotrivite.
.
O zi mare..pentru un om salbaticit

Un detinut recidivist este eliberat. Pentru el, om salbaticit in faradelegi, este o zi mare: e liber. Liber, liber, dar la ce e buna libertatea aceasta ?

Omul nostru are si el mai multe fete: se opreste pe un drum in padure se duce intai sa imbratiseze niste mesteceni.
Apoi... gandul lui cel mare e sa organizeze o petrecere , o mare petrecere a libertatii. Si o face ; dupa chipul si asemnarea lui din acel moment : o sarbatoare aranjata de un ospatar, cu bautura , mancare din belsug si meseni de ocazie.
O petrecere dupa chipul si asemanarea sa...

Din... fericire pentru el petrecerea aceasta nu e ce astepta de la viata. Isi va gasi un loc al lui , intr-un sat, o nevasta, o slujba de tractorist pina cand viata cea veche il prinde din urma si se darama peste el.

Adevar si disperare

De ce poate fi un om disperat: pentru ca isi vede batrana mama, dar nu-i poate spune ca e el , fiul plecat demult. Mama e in varsta, micuta, amarata, ridata, dar ea ti-a dat viata si cu viata aceasta, cu ce ai trait pana acum, trebuie sa apari inaintea ei. In fata ei , ca si in fata lui Dumnezeu nu poti sa ascunzi cine ai fost si cine esti.

Washigton: In spatele usilor inchise

Bazat pe cartea "The Company" a lui John Ehrlichman (fost consilier al presedintelui Nixon si personaj cheie in afacerea "Watergate") filmul , mult mai mult decat cartea, se desprnide din simpla istorisire a afacerii Watergate si a rolului jucat de Nixon , reusind sa creioneze cu forta sintetica jocurile politicienilor din toate timpurile, setea lor de putere si abilitatea lor de a calca orice lege si orice regula.
Este , in opinia mea, cel mai bun serial american.
Filmul contine mai multe scene fabuloase, fiind un adevarat spectacol de actorie, regie si scenariu. O sa incerc sa amintesc cateva dintre ele.
.
Intalnirea cu presa
Un consilier etuziast si naiv al lui Nixon, ii propune acestuia si mainii lui drepte (Robert Vaughn) o idee excelenta , dupa el: sa imbunatateasca imaginea presedintelui printr-o conferinta de presa saptamanala. Cei doi, care nu mai stiau ce sa mai inventeze ca sa bage pumnul in gura presei l-au privit ca doi spargatori de banci carora li se propune o intalnire cu politia.
Scrisorile de solidaritate
In plina perioada de mari manifestatii de contenstare a politicii oficiale, "majoritatea tacuta" era in opinia lui Nixon e partea sa. Si cum se poate afla totusi ce gandeste aceasta majoritate? Tot un consilier entuziast a fost cu ideea: din toata tara , mii de scrisori de sprijin vor veni catre Casa Alba. Zis si facut: dupa ce a mobilizat oamenii din teritoriu, a reusit sa adune cativa saci cu scrisori pe care ii arata unui om de incredere al presedintelui. "Doar atatea ? Sa fie toata camera asta plina. Si ai grija sa fie si de la expeditori diferiti" (citat aproximativ). Asta imi amiteste de sarcina marelui Inca de a umple o sala cu aur pentru conchistadorii spanioli.
1 milion cash
1 milion de dolari cash era o suma mare la inceputul anilor 70. Nixon-Monckton era cunocut ca un dur , juca tare cu oricine. Ei bine, intr-o zi un om de afaceri oarecare se prezinta la seful de campanie si spune ca vrea sa faca o donatie, dar fie primit de presedinte personal. Seful de campanie accepta initial doar sa ia banii, dar cand vede cu ochii lui in servieta 1 milion cash, il introduce la presedinte. Acolo , surpriza ! Domnul presedinte , numai miere si lapte, accepta tot , inclusiv milionul. Cat costa un presedinte ?
Re-re-alegerea
Intr-o buna zi, presedintele isi cheama seful de campanie si il intreaba cum stau cu sondajele. Stam bine , o sa castigam sigur in majoritatea statelor si cu un avantaj mare. "Asta zici tu ca e bine? Vreau sa castigam in toate statele". "Da, domnule presedinte, o sa facem totul". "Si la urmatoarele alegeri ce o sa facem ?". "Nu v-am zis? Castigam." "Nu la acestea, la urmatoarele." "Pai, noi ne-am dori, dar dupa cum stiti, Constitutia nu permite decat doua mandate". "Da, stiu. Dar poate se poate face ceva. Te rog , gandeste-te, trebuie sa existe o cale" . "Da, mister president, ma gandesc"
Inedit
In carte (si in film), pentru numele personajelor (dealtfel usor de ghicit) Ehrlichman foloseste un mini-cod: numele sant inventate , dar pastreaza din cel original ultimele (sau ultima) doua litere: Monkton - Nixon, Curry-Kennedy, Anderson-Johnson, Tessler-Kissinger.
(Va urma...)

Ennio Morricone

Prima coloana sonora de Morricone am auzit-o la seria TV Marco Polo in anii 80. Nu stiam cine este compozitorul, dar am ramas cu acea muzica in minte.

Cel mai cunoscut si probabil cel mai bun si mai prolific compozitor de muzica de film. Pentru cei mai putini initiati, este si compozitorul seriei "La Piovra" ("Caracatita").
Premii (cateva):
- Globul de Aur (2 premii si 6 nominalizari)
- Oscar (1 premiu de onoare si 5 nominalizari)
- BAFTA (5 premii)
- Venetia (Leul de aur pentru intreaga cariera)
- Grammy (1 premiu , 3 nominalizari si includerea in Grammy Hall of Fame in 2009)
- David di Donatello (9 premii)

Inedit: Metallica foloseste melodia "The Ecstasy of Gold" ca introducere la concertele sale. In fapt acesta apartinei coloanei sonore a westernului lui Sergio Leone "The Good, the Bad and the Ugly". Intersant este ca scena din film in care apare acesta muzica este una din cele mai importante reusite regizorale din istorie. Cand am vazut-o , la prima vizionare a filmului, pur si simplu nu mi-a venit sa cred.

Inedit: Din cate stiu a colaborat cu Gheorghe Zamfir pentru "Once upon a time in America". De altfel Zamfir a re-interpretat muzica la cererea lui Trantino in "Kill Bill".
http://www.youtube.com/watch?v=tetTRIGjnJs


Joan Baez - Ballad of Sacco & Vanzetti
http://www.youtube.com/watch?v=6P_JbAtKWUs&feature=related

Marco Polo (serie tv)
http://www.youtube.com/watch?v=ex96ENF3s4I
http://www.youtube.com/watch?v=LVQc8FUik6U&feature=related

The Mission
http://www.youtube.com/watch?v=RnwZoIHrfAY&NR=1

Chi Mai
http://www.youtube.com/watch?v=b-CRONA_XUI&feature=related

The Sicilian Clan
http://www.youtube.com/watch?v=l7c3qlPzag4&feature=related

La Piovra
http://www.youtube.com/watch?v=Jn2yr6zlK4Y
http://www.youtube.com/watch?v=wLRT8kLAljs&NR=1

Soundtracks
http://www.youtube.com/watch?v=ozMfW0xZ5rg&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=ma1e9mifjGY&feature=related

Le Professionnel-Le Vent, Le Cri
http://www.youtube.com/watch?v=b4Q0ERVCxro&feature=related

The Good, The Bad and the Ugly - Duel
http://www.youtube.com/watch?v=awskKWzjlhk&feature=related

Le Marginal
http://www.youtube.com/watch?v=zZANZE1GvUs&feature=related


(Va urma)