Man of Marble ( Człowiek z marmuru) - Andrzej Wajda 1976 |
Diferenta intre oameni - in orice tip de regim capitalist, socialist sau de alt tip - este urmatoarea; depinde cat aduc societatii prin comparatie cu cat consuma. Omul tipic are nevoie de ingradiri, reguli , pentru a nu sari calul, adica pentru a fura pur si simplu din produsul altora pentru a si-l insusi. Cativa dintre oameni sunt insa "defecti": in orice tip de regim, datorita structurii lor interioare, ei produc mai mult decat pretind.
Pentru viata acestui tip de om intr-un regim capitalist, vedeti mai jos comentariul la filmul "Clasa muncitoare merge in paradis". Ce se intampla insa cu acest tip de om in regimul croit tocmai pentru ai ocroti pe cei ce muncesc ... ?
Stahanovismul
"Denumirea de stahanovism vine de la minerul sovietic Alexei Grigorievici Stahanov care, în noaptea de 30 spre 31 august 1935, a depăşit planul de muncă de peste 7 ori, extragând 102 tone de cărbune din mina Tentralnaia Irmino, faţă de norma obişnuită de 14 tone/schimb." (conform Wikipedia)
Intotdeauna ai doua alternative "working smart" si "working hard". "Smart" nu se refera la cei care muncesc, ci la resposabilii care organizeaza aceasta munca. Regimurile comuniste , incepand cu cel sovietic, in faza lor initiala au preluat aceste initiative ale unor oameni "defecti" si au incercat sa le transforme in exemplu si daca se poate, in regula...
Acelasi reflex il intalnim si in societatea capitalista. Vezi comentariile mele la "Clasa muncitoare...".
Mecanismul este insa acelasi in ambele cazuri. Gestionarul (patronul , sau oficialii) este HRAPARET, vrea sa castige cu orice pret, sacrificand oamenii, modul lor de a trai si chiar viata lor. Tot in ambele cazuri, exista cealalta alternativa, de a munci mai inteligent. Dar, hraparetul, are impresia ca ii bagi mana in buzunarul propriu daca a apucat sa vada castigul din prima varianta si vrei sa-l opresti cumva.
Omul de marmura
Mateusz Birkut (jucat de Jerzy Radziwiłowicz) este un tanar zidar idealist si curat la suflet, care crede in binele pe care il face, muncind mult , mult peste norma obisnuita. Propaganda statului il foloseste ca un exemplu (stahanovist) realizand si o statuie de marmura dupa infatisarea lui.
Omul de marmura nu este insa o referinta la acesta statuie, ci la omul insusi, care este minunat dar fragil. Ce se alege de acest om de marmura ? Colegii invidiosi si enervati pe cel care le strica norma ii pregatesc o pedeapsa. Cineva ii arunca, pentru constructie, o caramida; o caramida incinsa puternic care ii va arde mainile atat de tare incat nu va mai putea munci, oricum nu cum muncea el. Care a fost viitorul omului de marmura sparta? Intr-o investigatie ulterioara, o tanara care face un film documentar despre acest personaj afla ca probabil a fost ucis in represaliile contra muncitorilor din 1970.
Societatea s-a folosit de minunatul si fragilul om de marmura, l-a sacrificat pentru a merge inainte. Rasplata? L-a distrus, apoi l-a ucis.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu