luni, 27 mai 2013

Imposibila iubire


Pentru mine muzica ...
Muzica s-a oprit 

Un personaj interpretat de Jean Gabin soseste acasa si gaseste mult zgomot ... adica muzica, produsa de radioul dat tare de cei tineri. Suparat, Gabin opreste aparatul si spune "pentru mine muzica s-a oprit la 1830"...
De ce 1830? Poate ca pentru ca dupa Vivaldi, Bach, Mozart si Beethoven nu a mai urmat poate nimic... cel putin nimic pe masura.

Sunetul  limbii



Intodeauna mi s-a parut ca anumita muzica ruseasca, Ceaikovski de exemplu, suna ruseste...Parea ciudat, dar simteam asta. Mai tarziu cred ca am reusit sa inteleg: vorbele de zi cu zi in limba materna (sau in cea curenta), ne formeaza universul de sunete intern. De acolo va fi "extrasa" si muzica. E normal sa "sune ruseste".


Sunetul timpului

Armonie.. a fost odata
O mica plimbare printr-o padure de munte, un concert de dimineata al pasarilor mi-a adus aminte de simfonia Pastorala a lui Beethoven. E clar ca el a scris acele note dupa ce a auzit acelasi concert al naturii si a reusit apoi sa-l transpuna in muzica, alaturi de o "frumoasa" furtuna cu tunete si fulgere. 
Cel mai violent sunet auzit in acea vreme era probabil tropotul cailor... Si asta se simte in muzica acelor vremuri: armonie, eleganta.
Ce sunete ne inconjoara astazi? Masini, trafic, claxoane, motociclete modificate, multi, prea multi decibeli. Am ajuns insa sa suferim cumva de un sindrom gen Stockholm si a ...inceput sa ne placa. Cum asta? Pai tot asa este muzica agreata acum: zgomot, decibeli, violenta sonora, lipsa de armonie.
Sunetul timpului nostru este urat. Cum poate fi atunci muzica?

Imposibila iubire

That she loved Mozart and Bach...
What can you say about a 25-year-old girl who died?
That she was beautiful and brilliant?
That she loved Mozart and Bach...
The Beatles... and me?

Asta spune personajul din Love Story despre iubita lui. Ce poate fi doar fantezie in aceasta poveste? O mare dragoste? Nu! Asa ceva , rar , e adevarat, dar mai se intampla. 
Fantezie este mai degraba ca ea gasit pe cineva care sa o aprecieze pentru ca iubea Mozart si Bach. De ce spun asta? Pai din cate am vazut la cei de varsta mea, sau mai tineri, nu se asculta deloc Mozart, Bach sau Beethoven. Poate rar Anotimpurile de Vivaldi sau Sonata Lunii. Dar cam atat. Bineinteles, oamenii acestor zile mai ajung si ei la un concert de muzica clasica...dar! Nu nimeresc muzica de dinainte de 1830, ci pe cea de dupa, din epoca industriala, a trenurilor, cand armonia deja murise si zgomotul incepe sa devina rege.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu