Dedic filmului Khartoum trei postari, in ordine crescatoare a importantei. Prima ar fi despre Charles George Gordon ...
Faptele seci
Un englez foarte cunocut si in timpurile noastre datorita filmului este colonelul Lawrence - Thomas Edward Lawrence - sau dupa numele filmului - "Lawrence al Arabiei".
Faptele seci
Un englez foarte cunocut si in timpurile noastre datorita filmului este colonelul Lawrence - Thomas Edward Lawrence - sau dupa numele filmului - "Lawrence al Arabiei".
Lawrence in film (Peter O'Toole) |
Nu o sa insist acum asupra lui , ci doar l-am mentionat pentru a spune ca cel putin tot atata notorietate ar merita Charles George Gordon. Si despre el exista un film de referinta, dar mai putin cunoscut si mai putin stralucitor ca cel al lui David Lean. Pe de alta parte, filmul "Khartoum" are cel putin doua idei foarte interesante, veti vedea in urmatoarele postari. Acum cateva vorbe despre Gordon.
Colonelul Lawrence (arheolog inainte de razboi) |
A participat mai intai la razboiul din Crimeea unde a castigat o valoroasa experienta. Apoi a participat in China la "Razboiul Opiului" si "Rebeliunea Taiping" unde a avut victorii importante cu resurse limitate. Pe langa medaliile si onorurile din partea reginei si a imparatului Chinei, a capatat supranumele de "Chinese Gordon". Apoi in prima sa interventie in Sudan, a ajutat Egiptul si trupele britanice sa preia controlul regiunii si sa desfiinteze sclavia.
Gordon cel din film (Charlton Heston) |
Dupa plecarea sa din Sudan , situatia s-a deteriorat: o revolta puternica cu tenta religioasa (conducatorul ei se declara "cel asteptat"). O armata britanica prost pregatita de 10.000 de oameni a fost infranta si armele ei capturate. In momentul acesta guvernul britanic apeleaza iar la Gordon pentru a evacua Sudanul (englezi, egipteni). Este lasat insa fara suport miltar in fata revoltei, care acum dispunea si de armamentul vestic capturat. Gordon organizeaza apararea capitalei Khartoum in conditiile in care fortele sale erau disproportionat de mici fata de cele ale rebelilor (sapte mii de gipteni contra cinzeci de mii de asediatori). Si totusi, Khartoum-ul, si lucrarile de fortificare dirijate de Gordon ar fi rezistat pana la venirea unor noi trupe britanice, daca... Daca Nilul , care era o bariera naturala pe o anumita latura a orasului, nu ar fi scazut acolo incat inamicul sa poata merge chiar prin apa putin adanca. Dupa 313 zile de asediu, orasul cade si Gordon este ucis. Doua zile mai tarziu va ajunge si armata britanica trimisa in ajutor. Desi obtin apoi un suces trecator, englezii , vor pierde iar Sudanul timp de 13 ani.
Charles George Gordon |
Filmul si biografiile
In film, Gordon este prezentat conform biografiilor mai entuziaste, ca fiind profund atasat de Sudan, tinutul caruia ii fusese mai inainte guvernator general, ca un om profund religios, ca unul care face ce crede ca trebuie facut si nu ce i se comanda. Nu stim daca personajul real era croit dinainte pe masura faptelor sale, dar dupa cum spune Michael Asher , "no other who stands out so prominently as an individualist" si dupa cum spuneam anterior "Here was one man among men who did not do what he was told, but what he believed to be right".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu