marți, 8 ianuarie 2013

Filmul lipsa - eroii romani, secolul XX

Mausoleul de la Marasesti
... un roman din zece s-a prapadit atunci.

Al doilea razboi mondial

Militari morti: Romania a pierdut 300.000 , locul 9 in lume,  asemanator cu Ungaria, Italia,  Marea Britanie ,Statele Unite, Yugoslavia (semnificativ mai mult au pierdut doar Uniunea Sovietica, Germania, Japonia si China.
Prin comparatie Statele Unite au pierdut 416.000 la o populatie aproape de 10 ori mai mare fata de noi! In plus noi am pierdut 500.000 de civili, iar Statele unite numai 2000. 
Relativ la populatie , am avut pierderi mult mai mari decat Italia, Marea Britanie, Statele Unite si chiar decat China. Am pierdut 4% din populatie atunci!

Primul razboi mondial

Daca cifrele din al doilea razboi par o grozavie, cele din primul sunt si mai si.
Militari morti: Romania a pierdut 485.000 ( 335.000 in vechiul regat si 150.000 in armata austro-ungara). pierderile de civili au fost de 330.000Prin comparatie, Statele Unite au pierdut 117.000 militari si 1000 de civili (la fel, la o populatie mult mai mare).
Daca calculul este facut la procent din populatia totala, Romania cu aproximativ 9,33% pierderi este pe locul 2 in lume dupa Serbia si pe primul loc probabil daca excludem gripa spaniola!

Un roman din 10 s-a prapadit in acel razboi....

Mai mult, majoritatea familiior au avut atunci un mort, si majoritatea au primit pamant abia dupa acesta jertfa (80% erau tarani atunci). Prin urmare multi din romanii de azi au avut un stra-stra-bunic sau un stra-bunic mort sau grav ranit, deci un stra-bunic sau un bunic orfan. Daca mai tineti minte vechea casa bunicilor de la tara, ea s-a construit odata cu gospodaria intemeiata cand au primit acel pamant, dupa acest razboi. (Inainte de 1920, taranii aveau foarte putin pamant).

Filmele istoriei secolului 20

 Cate filme au facut americanii despre aceste razboaie? Sau cate au facut englezii? Nenumarate. Nu am chef de gluma, dar e posibil ca, in timp, ei sa aiba mai multi morti in filme decat in realitate. In plus, au ziua eroilor, zi nationala si  au ridicate nenumarate monumente comerative.
Ce facem noi? Orice incercare de a aminti aceste victime o declaram propaganda, o consideram  neavenita. De ce a facut Nicolaescu filme? De ce am invatat la scola istorie romaneasca? Propaganda , chipurile.
Dupa primul razboi mondial, guvernele capitaliste de atunci au ridicat monumente comemorative in sute de localitati, cu numele celor cazati. Dupa cel de-al doilea, guvernele comuniste (si interventia ruseasca) au confiscat istoria, si in loc sa pomeneasca soldatii cazuti, bateau campii cu insurectia de la 23 august pe care au promovat-o ca zi nationala. Bineinteles, armata a avut un rol si atunci, dar aceasta era numai o mica parte din contributia ei. Ce fac romanii (unii dintre ei) din ziua de azi? Lipsiti de o minima cultura, ei cred ca "comunistii" exagerau aportul Romaniei la istoria secolului XX. In realitate acestia au reusit sa-l minimalizeze si sa ne spele creierele. In lipsa lor de cultura, noile generatii sunt complici la aceasta nedreapta uitare a eroilor cazuti si a victimelor razboaielor.

Ce filme mai importante avem? 

"Ecaterina Teodoroiu" - 1978
 Despre primul razboi mondial:
  • Ecaterina Teodoroiu , 1978, de Dinu Cocea 
  • Triunghiul mortii, 1999, de Sergiu Nicolaescu
Noi cei din linia intai, 1986,
 Despre al doilea razboi mondial:
  • Pe aici nu se trece, 1975, de Doru Nastase
  • Noi cei din linia intai, 1986, de Sergiu Nicolaescu
Mai sunt si altele, dar subiectul principal nu este razboiul sau nu sunt filme de anvergura.

Spalarea creierelor

Dupa cum spuneam - la orice film istoric romanesc se gasesc niste "rrromani" sa sara ultragiati - "propaganda" urla ei. Sa va spun o poveste - dintr-o carte a lui Ioan Grigorescu. 
Undeva , in Statele Unite, la un cinematograf, rula un film western - cu pistolari buni si indieni rai. La final cavaleria apare in sunet de trompeta si ii alunga pe salbaticii razboinici. Publicul, format mai mult din copii, participa zgomotos la actiune si aplauda interventia cavaleriei. La final, lumina sa aprinde si... "sala era plina de copii indieni".
Tot asa, suntem indemnati sa ne uitam istoria pe de o parte si legendele pe de alta. Toate acestea pentru ca in final sa consumam decerebrati doar Regele Arthur, Merlin , Rambo, Harry Potter, legende celtice si anglo -saxone. 

Regele Arthur - prezentat in armura si stapan peste un castel
.. cel real era imbracat in panza , era stapan peste niste movile ...
si nu era rege.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu