joi, 30 august 2018

Kara Thrace: We fight until we can't

Kara Thrace : The same thing we always do. Fight 'em until we can't.

Kara Thrace... unul din cele mai reusite personaje nu numai de serial SF, dar de film in general. E complicat sa fi pe rand sau in acelasi timp: tanar, adult, soldat, femeie, spirit. E complicat sa fi centrul de greutate al unui serial complex. Katee Sackhoff face un rol remacabil. Dar nu despre asta vreu sa vorbesc acum.

De ce ar fi soldatul ideal o femeie ? De ce anume ai nevoie pentru acesta ? Determinare, loialitate, inteligenta si talent. Putere? Puterea de a invinge forte mult mai mari. De ce nu s-ar potrivi toate acestea mai degraba unei femei ?

De-a lungul povestii, Starbuck (Kara Thrace) apare si la figurat si la propriu, ca un inger care salveaza cele mai ingrozitoare situatii. Cumva o scoate la capat si de fiecare data intr-un mod stralucit. Intr-una din aceste situatii imposibile, aflam "secretul" Karei. Pamantenii sunt luati cu totul prin surprindere in planeta lor de refugiu, "New Caprica", de o invazie a inamicului cylon. Acestia iau practic in stapanire planeta si pe toti locuitorii ei (doar cele doua Battlestar reusisera sa scape). Asistand la defilarea trupelor cylon, "seful" inginerilor o intreaba pe Starbuck ce vor face acum, asteptandu-se (si noi odata cu el) la un plan miraculos, la o manevra neasteptata.

Chief Petty Officer Tyrol : What do you want to do now, Captain?
Captain Kara 'Starbuck' Thrace : The same thing we always do. Fight 'em until we can't.


Si asta va face si acum: va scapa de zeci de ori gardianul cylon (acestia puteau reveni in alt corp), fara sa renunte, fara sa cedeze psihic.

Interesant este ca exista astfel de oameni, nu doar personaje. Rezista in situatii grele, imposibile, cu o determinare de nezdruncinat. Au o loialitate eterna, naturala, fara a le fi ceruta. Pot nascoci o salvare sau o alinare cand pare ca nu se mai poate face nimic. In acelasi timp, mai des, gasim pe langa noi, alti oameni care sunt schimbatori, dau inapoi in fata problemelor din primele momente, nu te poti baza pe ei, sunt greu sau imposibil de motivat.

Tot ce pot sa va spun: "Kara Thrace" merita recunostinta si pretuirea noastra. Ceilalti, iertare si ingaduinta. Cel mai rau nu e sa fi printre "ceilalti", cel mai rau e sa fi "normal", dar sa nu observi diferenta intre cele doua tipuri de oameni.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu