sâmbătă, 8 septembrie 2018

Ce face Snoke in timpul liber ?

Din cate am vazut, Snoke e cu adevarat Supreme leader: singura lui ocupatie cunoscuta este sa conduca. Nu are timp liber, iar singurul loc in care prezenta lui e fizica e sala tronului.

Ce e cu jocul asta de-a tronurile ? De unde vine el si ce sens are ?
.
"Tronul" din palatul Knossos.
Din vremurile vechi, regii aveau "tron". Scaunul lor trebuia sa fie mai mare, mai deosebit, nici macar nu mai era un scaun. Regii si zeii. Reprezentarile uneia din cele sapte minuni ale lumii antice, statuia lui Zeus din Olimpia, il arata pe acesta stand pe un tron. 


Moneda romana din timpul imparatului Hadrian. Fata, verso: Zeus din Olimpia
Putere, supunere, frica. De fapt nu tronul era doar unul din mijloacele prin care conducatorii voiau sa para puternici, bogati si nu rareori, de origine divina. Desigur trebuiau sa si dovedeasca asta prin constructii marete si putere militara.

Ce faceau ei - regii-zei, conducatorii - in timpul liber ? Erau un fel de calugari sau militari aflati permanent in misiune ?

Au fost si conducatori lideri religiosi cu o conduita mai asceta, cel putin cea afisata. In lumea mai apropiata noua, conducatorii spirituali de la Roma, au fost si lideri politici sau militari, dar care aveau "timp liber". O parte din ei au fost contemporani cu Renasterea, admirau si comandau de la Leonardo, Michelangelo, Rafael. Despre alti papi, precum Borgia, am putut afla ca erau mult mai inventivi in veea ce priveste timpul lor liber.

Liderii militari? Cei care au stat in campanii de ani de zile precum: Macedon, Caesar, Genghis-Han si fiii lui ?

Macedon... voia sa fie tratat precum un zeu si cand timpul ii permitea avea un apetit pentru distractii destul de mare.

Caesar...nu se dadea in laturi sa impartaseasca cu militarii lui cele mai grele conditii (e grosolan de gresita imaginea lui din serialul "Rome"). Pe de alta parte s-a "impotmolit" in Egipt, alaturi de Cleopatra. Caesar, insa, nu avea stare.Stapan peste Roma, voia sa atace Partia, Dacia sau pe amandoua. Pentru Caesar timpul liber era un intermezzo intre doua campanii care trebuiau sa-i aduca mai multa putere si mai multa glorie. Inamicul lui nu mai era printre contemporani, ramasesera doar concurentii sai la gloria eterna, precum Alexandru.

Dark Side si puterea absoluta au existat si vor mai exista, dar nu sunt legate de niste entitati abstracte, care traiasc in sala tronului precum Snoke sau Palpatine. Acesti lideri puternici au fost oameni, cu familii si prieteni, distractii favorite. Unii erau familisti, altii aveau amante, dar asta ii facea mai degraba asemanatori cu ceilallti.

Unii au fost creatori de putere, precum Caesar si Genghis-Han, alti - ca Nero sau Commodus (... imparatul din filmul "Gladiator") doar au mostenit-o si nu au putut sa o duca mai departe cu succes. Toti au vrut insa sa aibe o imagine supradimensionata. Uneori la propriu precum statuile colosale ale lui Ramses si ale mai multor imparati romani, cu Nero in pole-position.
.
Statuia Nero (Colossus Neronis) era de inaltimea Colosseumului (de unde probabil se trage si numele arenei)

Intr-un sigur film am vazut o excelenta demistificare a regilor-zei, in Apocalipto.  Personajul, Jaguar Paw este dus sus, pe piramida, pentru a fi sacrificat. De jos, preotii si familia regala pareau impunatori cu bijuteriile si penele lor magnifice. Cu cateva clipe inainte sa fie el insusi sacrificat Jaguar Paw ii vede de aproape. Nu aveau nimic impunator si magnific, dimpotriva.
.
Jaguar Paw zareste familia conducatoare, chiar inainte de propria sacrificare
Cand iesim din fantasy, uitati de Snoke si aduceti-va aminte de Apocalypto

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu