joi, 21 iunie 2018

Modernitate: marea iluzie

Omul de azi are incredere in ... modernitate. Dezvoltarea stiintelor a permis multora un trai mai comfortabil si mai linistit. Multi cetateni ai tarilor care au ceva putere (sau sunt afiliate la centre de putere) nu cred ca razboiul va mai ajunge si la ei. Poate au dreptate. Ce poate fi rau ? Poluare, epuizarea resurselor (de extinctia altor specii nu prea ne pasa). Modernitatea ne va salva si de asta, nu ? Poate ca nu: cei care se ocupa de depoluarea apelor in Germania spun ca sunt mereu cu un pas in urma noilor surse si noilor factori poluanti.
Din nou modernitatea ne va salva, nu ? Ne mutam pe Marte, cultivam cartofi si apoi mai departe pe Earth 100, 
Earth 101,  Earth 102 ?
Cartofi pe Marte: chiar credem ca e asa aproape ziua mutarii ?
Sa vedem mai intai cine suntem. Suntem cei care in Independence Day 2, ne aparam Pamantul de extraterestii malefici care vor sa-l "consume" ca pe nuca de cocos, sau... ? Sa vedem.
In Sapiens, a Brief History of Human Kind, autorul, Yuval Noah Harari, propune ca element de educatie elementara, informatia despre efectul negativ al lui Homo Sapiens asupra celorlate vietutoare ale planetei. Pana in anul 10.000 BC, Sapiens deja exterminase direct sau indirect mii de specii de mamifere mari, mamifere mici, reptile, pasari, insecte. De ce ar fi informatia aceasta educativa ? Cei care se indoiesc de ce rau putem face azi, nu trebuie decat sa treaca in revista ceeea ce deja am facut pana acum, inca de la inceputuri.  
Care sunt consecintele modernizarii noastre ? Suntem mai multi, poluam mai mult, defrisam mai mult, impingem alte aniimale si plante spre extinctie in mod accelerat, schimbam clima si avem potentialul de a devasta complet tot cu armele noastre.

Ne vom muta pe Marte si pe alte planete, nu?
Sa zicem ca da. Daca cu planeta de bastina ne purtam asa, ce sanse sunt sa nu facem altceva in alta parte ? 

Nu cumva asta e fata lui Sapiens din viitor ?
Recapitulare: vom secatui candva Pamantul, apoi Earth X, apoi Earth Y. Ce diferenta va fi intre noi si "raii" din "Independence Day:Resurgence" ?

Avem incredere in modernitate si "iubim stiinta". Sa spunem ca acum suntem in anul X din viitor, cand
avem la dispozitie tot ce am vazut in filme  (stiinta, tehnicile si cunostintele). Ce vom face cu ele? Pai ... dupa cum spuneam: "consumam" ireversibil Earth 1, Earth X, Earth Y.
Cat de pregatiti suntem sa folosim iubita stiinta ? De ce vrem sa stim, sa descoperim, daca nu ne putem gasi echilibrul ? Cate "parale" face cunoasterea fara morala, etica si echilibru ?

Noi suntem "consumatorii" de lumi ?
Abia acum urmeaza vestile rele. Sunt sanse infime, aproape de zero, sa gasim si sa ne putem muta un Earth 2 inainte sa "parjolim" Earth 1. Saltul tehnologic necesar intr-un timp relativ scurt ar trebui sa fie prea mare. Sau imposibil. Distantele inter-stelare sunt prea mari chiar si pentru viteza luminii. Iar "warp 2" s-ar putea sa si el imposibil.

Si mai rele. Omul modern isi distruge planeta accelerat si are iluzia desarta ca va gasi una de schimb. Asta ii incurajeaza nepasarea si inconstienta. Cand vezi Interstellar sau alt SF, bucura-te de film, viseaza. Apoi, cand ai de luat decizii pentru tine si urmasi, trezeste-te din vis si traieste in echilibru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu