luni, 27 aprilie 2009

RAN ( 1985, Akira Kurosawa )


Kurosawa: "Hidetora sant eu".
...
RAN ("HAOS") este o creatie a maestrului japonez Akira Korusawa din 1985, cand acesta avea 75 de ani ! Cu atat mai remarcabila este realizarea , cu cat este unul din filmele cele mai bine facute din punctul de vedere al scenelor de lupta (mai amintesc doar "Mihai Viteazul" si "Saving private Ryan").
La o prima vedere este un fel de ecranizare in specificul istoric japonez a "Regelui Lear" a lui William Shakespeare , combinata cu legende locale despre seniorul Mori Motonari.
Akira Kurosawa - "Cea ce m-a nelinistit pe mine intotdeauna la "Regele Lear" , este faptul ca Shakespeare nu da personajelor sale un trecut... in Ran am incercat sa ii dau o istorie lui Lear"
Mesajul filmului este insa o descriere a razboiului in esenta si consecintele sale. Maretia castigata prin razboi este insotita de RIDICOL si de DESERTACIUNE (scena asediului). Firea, natura omului , il duce la conflict; si oricat s-ar pregati pentru el, niciodata nu va controla urmarile.

Finalul este sintentic pentru consecintele razboiului de atunci si din toate timpurile: un om orb, singur, cu religia pierduta (imaginea protectoare a lui Budha pe care o scapa din mana), mergand spre prapastie.
...
Trailer
Trailer DVD
Alt trailer:
NYT:
...
Kurosawa a avut probleme in finantarea ultmelor sale filme. Pentru "Kagemusha" a fost sprijinit de Francisc Ford Copolla si de George Lucas.
Inainte cu zece ani de film a realizat schite si desene pentru fiecare scena a filmului (ceva asemanator a facut Ridley Scott pentru "Duelistii").
Regizorul Paul Verhoeven: De catva ori pe an ma uit , singur, la: "Cei Sapte Samurai", "Tronul insangerat" sau "Ran", ca sa-mi aduc aminte ca filmul este o arta.
...
"Astonishing!" "A Masterwork!" - The New York Times
"Stunnig!Spectacular" - The Village Voice
"Striking! Powerful!" - Vanity Fair
"A Action Epic to Dwarf Anything from Lucas or Spielberg" - Rolling Stone
...
"Striking! Powerful!" - Vanity Fair
Kurosawa: "Hidetora sant eu".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu