joi, 23 aprilie 2009

Gian Maria Volontè


Extraordinar actor italian, castigator al premiilor de interpretare de la Cannes si Berlin, a jucat rolul principal in filme memorabile, castigatoare la randul lor de Oscar, Palme D'Or, etc.
...
Cateva din acestea:
A Fistful of Dollars (1964, credited as "Johnny Wels")
For a Few Dollars More (1965)
Quien sabe? (also known as A Bullet for the General, 1966)
Investigation of a Citizen Above Suspicion (1970)
Sacco e Vanzetti (1971)
The Working Class Goes to Heaven (1971)
Sbatti il mostro in prima pagina (1972)
The Mattei Affair (Il Caso Mattei, 1972)
Lucky Luciano (1973)
Giordano Bruno (1973)
Il caso Moro (1986)

In 1972 doua filme castiga ex-aequo marele premiu Palme D'or la Cannes: "The Working Class Goes to Heaven" si "Il Caso Mattei". In ambele rolul principal il avea Gian Maria.
Inceputul a fost insa foarte greu: a plecat de acasa la 17 ani; dorea sa ajunga dramaturg, asa ca s-a apropiat de lumea teatrului intrand intr-o trupa itineranta. A stat 3 ani in aceasta trupa si a parasit-o apoi pentru a intra la Academia din Roma.
Gian Maria: "Pentru a nu muri de foame, in fiecarea seara .. jucam pe ascuns, pentru ca la academie era interzis acel lucru". "Innoptam in Piata Spaniei: vara pe treptele celebrelor scari, iarna in autobuzele de la capatul liniiilor. Dar in aceasta piata ma simteam in centrul discutiilor despre destinele culturii, ma aflam in inima torentului omenesc, care uneori mi-a daruit prieteni..."
In Italia anilor 60-80 coruptia din politica si influenta Mafiei au afectat grav societatea. Totul a culminat in anii 90 cu prabusirea partidelor traditionale care au condus tara neintrerupt peste 45 de ani : crestin democrati, social-democrati ,socialisti , republicani si liberali. Coruptia la varf (deputati, ministrii, ministrii de externe, prim ministrii) si legaturile cu Mafia au fost demonstrate de procurori. Dupa 1993 toate aceste foste partide s-au reorganizat in partidul "Forza Italia" (http://en.wikipedia.org/wiki/Forza_Italia). Adversarul principal este o partea reformata desprinsa din fostul partid comunist: Partidul democratic al stangii.
In anii din urma insa , comunistii italieni au stat in opozitie , cu toate ca , avand in anii 60' peste 1,3 milioane de membrii (cel mai mare partid comunist din tarile capitaliste).
Gian Maria Volonte a fost mebru al partidului comunist. Filmele in care a jucat NU au fost insa filme propagandistice sau ideologizate. Nici macar "Clasa muncitoare merge in paradis", unde se critica stangistmul ineficace. Mai degraba filmele in care a fost implicat au fost de CRITICA A SITUATIEI POLITICE DE FAPT , fara alunecari ideologice , ceea ce le sporeste valoarea. Putem spune ca filmele cu subiect politic si social (inclusiv cele gen "La piovra"/"Caracatita") au avut un impact in evolutia vietii social-politice italiene, care a culminat cu restructurarea politica mentionata din anii 90.
(Va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu