joi, 23 aprilie 2009

Cu mainile pe oras / Le mani sulla città (1963)


Le mani sulla città (1963)
R: Francesco Rossi ; Cu: Rod Steiger ; Leul de aur , Venetia 1963.

Suna cunoscut ? ....
Oameni de afaceri fara scrupule si politicieni corupti fac speculatii imobiliare si baga adanc mana in banii publici. Orasul intreg este in mainile lor.
Francesco Rosi -"Il Giorno",1963.
"Omul din Sud, din punct de vedere psihologic, nu este un cetatean, ci un supus. Va deveni cetatean cand isi va da seama de forta sa si va reusi sa o exprime prin vocea sa de cetatean: votul. Cu alte cuvinte, cand va stii sa se insereze in viata nationala, in mecanismul democratiei. Speculatia edilitara, in filmul meu, reprezinta numai partea episodica pretextul pentru un discurs mai profund: sa vedem ce se intampla intr-o zi oarecare, intr-un oras oarecare, sa descoperim ce se afla in spatele unor anumite fatade, in spatele anumitor discursuri oficiale, ce forte actioneaza in spatele anumitor organisme publice si cu ce scopuri. Lucruri care privesc viata noastra de fiecare zi sunt discutate de oameni fara stirea noastra."
Metrul patrat de milioane

Azi costa 300-500 pe metru patrat, dar maine acest metru patrat va fi 6000-7000.

Edoardo Nottola (Rod Steiger):

"Stiti ca planul de urbanism va cuprinde zona aceea. Tocmai de accea trebuie sa-l aducem aici ...Aceasta e azi zona agricola. Azi costa 300-500 pe metru patrat, dar maine acest metru patrat va fi 6000-7000. Totul depinde de noi: 1500% profit ... Investiti-va banii intr-o fabrica; sindicate, revendicari someri ... poti sa faci infarct... Pe cand aici, nici un risc. Trebuie numai sa facem ca localitatea sa-si aduca aici strazile, telefoanele, apa , lumina si gazul."
Edoardo Nottola desenand metrul patrat de milioane:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu