sâmbătă, 6 iunie 2009

Vasili Shukshin: Calina Rosie

"Vasili's widow Lidia Fedoseyeva-Shukshina recollects: "Once I and our daughters visited my husband in the hospital, and he met us with tears in his eyes. I ask him: "What's happened?" and he gives me a notebook "Here. I've written. But not now. Afterwards, at home." I wept while reading it. The telephone rang. I took the receiver but couldn't speak because of tears. He asks faintly: "Well, shall we film it?"
That was the script of Kalina Krasnaya. "
.

Intr-o epoca in care cinematografia rusa/sovietica era in cei mai buni ani, cand existau multi foarte buni actori si foarte buni regizori, Vasili Shukshin reusea sa fie mai ingenios, mai original si mai talentat decat ei....
Profesorul meu de germana liceu (destul de priceput in domeniu) il considera un film bun, de nota 8; cinematografia rusa avand insa altele si mai valoroase. Daca ar fi sa-i dau eu o nota de la 1 la 10 , i-as da ... 200. De fiecare data cand il revad , imi place si mai mult.
Este de necrezut cum poate Shukshin , prin mijloace "simple", sa faca un film dupa parerea mea spectaculos: este un spectacol al sufletului si mintii omului , al vietii. (De altfel un alt film al sau se numeste simplu "De-ale vietii").
Mult mai palpitant decat orice science-fiction cu roboti care isi schimba forma este acest film despre drumul unui om care se schimba in interior.
Filmul incepe cu o scena stranie : o frumoasa , duioasa si melancolica, melodie populara ruseasca este cantata de un cor pentru un public format din puscariasi. Simbolurile sovietice din fundal par niste glume nepotrivite.
.
O zi mare..pentru un om salbaticit

Un detinut recidivist este eliberat. Pentru el, om salbaticit in faradelegi, este o zi mare: e liber. Liber, liber, dar la ce e buna libertatea aceasta ?

Omul nostru are si el mai multe fete: se opreste pe un drum in padure se duce intai sa imbratiseze niste mesteceni.
Apoi... gandul lui cel mare e sa organizeze o petrecere , o mare petrecere a libertatii. Si o face ; dupa chipul si asemnarea lui din acel moment : o sarbatoare aranjata de un ospatar, cu bautura , mancare din belsug si meseni de ocazie.
O petrecere dupa chipul si asemanarea sa...

Din... fericire pentru el petrecerea aceasta nu e ce astepta de la viata. Isi va gasi un loc al lui , intr-un sat, o nevasta, o slujba de tractorist pina cand viata cea veche il prinde din urma si se darama peste el.

Adevar si disperare

De ce poate fi un om disperat: pentru ca isi vede batrana mama, dar nu-i poate spune ca e el , fiul plecat demult. Mama e in varsta, micuta, amarata, ridata, dar ea ti-a dat viata si cu viata aceasta, cu ce ai trait pana acum, trebuie sa apari inaintea ei. In fata ei , ca si in fata lui Dumnezeu nu poti sa ascunzi cine ai fost si cine esti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu