duminică, 8 august 2010

Secretul lui Steven Spielberg (2)


"Diferitii" Spielberg


Steven Spielberg are mai multe fatete. Sunt pe de o parte filmele lui "bune", care nu au neaparat succes de public, dar care il consacra ca un mare regizor: The Color Purple (1985), Empire of the Sun (1987), Schindler's List (1993), Saving Private Ryan (1998) sau chiar 1941 (1979). Pe de alta parte sunt marile succese de public, filmele care l-au facut "bogat" pe regizor (si pe producator), precum Jurassic Park si seria Indiana Jones.

Indiana Jones

Cei mai multi spectatori , bani si notorietate le-a capatat prin aceasta serie:
  • Raiders of the Lost Ark (1981)
  • Indiana Jones and the Temple of Doom (1984)
  • Indiana Jones and the Last Crusade (1989)
  • Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)

Din acestea , doua sunt reusite si doua mai putin. Raiders of the Lost Ark , primul Indiana (jucat mereu de Harrison Ford) este inedit si destul de lacut aducand ceva proaspat ca atmosfera in filmele de aventura. Indiana Jones and the Temple of Doom este un fel de remake nereusit, copiind pana la detalii parti din prima parte; unele scheme folosite sunt de-a dreptul caraghioase prin repetitie (vezi exclamatiile unei blonde speriate si suflecate).


In Indiana Jones and the Last Crusade suflul din prima parte revine, umorul este ceva mai reusit. Din pacate, ultimul de pana acum din serie , Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, este un remake dupa cel precedent , in care singura "inovatie" este inlocuirea germanilor cu rusii pe post de "rai".

Secretul (2)

Filmele Indiana Jones, cu mult inaintea altora si mai mult in decat toate celelalte prezinta urmatoare particularitate... Orice film de aventura are anumite scene de suspans in care personajele principale sunt in pericol direct, iminent in actiuni"pe viata si pe moarte". Unele au mai multe altfel de scene , altele au mai putine, in unele personajele negative sunt puternic reliefate, in altele nu.
In Indiana Jones, cu mici exceptii, avem o succesiune neintrerupta de astfel de scene. Nu sunt construite cu mare grija, dar nu conteaza... abia isi trage sufletul spectatorul dupa o "evadare", va urma o lupta, apoi alta...
Avem aici aproape un maraton (ne amintim ca dureaza doua ore si ceva la nivel inalt) facut cu viteza curselor de 100 de metri ... Nici un moment de ragaz pentru spectator... Adrenalina in doze mari fara intrerupere... Nici un personaj negativ puternic, nici o intriga mai serioasa, doar Harrison Ford si adrenalina, asta primim, ceea ce uneori merita , alteori nu.

(Va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu