duminică, 22 ianuarie 2012

Sherlock (BBC 2010) - Marea problema a unui Sherlock

No-one feels inadequate, Sherlock's an ordinary man.
Un personaj "infernal"

O surpriza foarte placuta: Serialul "Sherlock" produs de BBC, incepand din 2010. A fost primit bine si de critici, obtinand printre altele 2011 BAFTA Television Award for Best Drama Series. Dar nu asta m-a impresionat, ci faptul ca a reusit sa dea viata acestui personaj infernal - infernal de greu de intruchipat si realizat. Personajul Sherlock este o reusita a lui Conan Doyle mult mai mare decat chiar scrierile lui despre Sherlock! E ca si cum ai fi vrut sa-l inventezi pe Bobby Fischer cu toate plusurile si "minusurile" lui, daca acesta nu ar fi existat. De ce e greu? Pentru ca Sherlock , ca si Bobby pare real si ireal in acelasi timp, nu este o doar o plazmuire "plata". E un personaj fantastic si veridic in acelasi timp.

Cea mai veridica problema a lui Sherlock

Daca ar exista cu adevarat, care ar fi cea mai mare problema a lui Sherlock? Cazurile complicate? Riscurile meseriei? Nu!
Cea mai mare, sau mai bine zis cea mai veridica, problema a unui Sherlock real ar fi urmatoarea - iat-o descrisa chiar in seria BBC, episodul "The Reichenbach fall":

Sherlock Holmes:  Everybody wants to believe it, that's what makes it so clever. A lie that's preferable to the truth. My deductions were a sham. No-one feels inadequate, Sherlock's an ordinary man.

Oamenii ar vrea ca el sa nu fie adevarat, sa fie o frauda. De ce? Pentru ca daca ar fi "adevarat", toti s-ar simti "inadecvati". Este ceva adanc inscris in instincte: daca genele noastre sunt inferioare, tot ce credeam despre noi, ca suntem semeni egali in cadrul celei mai inteligente specii, pur si simplu nu ar mai fi adevarat. Iata ca exista cineva, care este, in raport cu noi, cum suntem noi in raport cu copiii pre-scolari. Cat de crunta inconfortabilitate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu