luni, 20 septembrie 2010

Vom lupta pe plaje...

We shall defend our island, whatever the cost may be, we shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills; we shall never surrender.
Winston Churchill

Credeti ca fac o introducere pentru un film despre al doilea razboi mondial? Nu. Este vorba de miticul ... Robin Hood. Cum a ajuns el din padure pe plaja?


"Istorificarea" lui Robin Hood

In cultura populara si in majoritatea creatiilor artistice mai noi, Robin Hood este unul din sustinatorii regelui Richard Inima de Leu (1157-1199) si in acelasi timp unul dintre opozantii fratelui acestuia, Ioan Fara de Tara , care a fost mai intai inlocuitorul lui Richard, apoi succesorul acestuia. Pe de alta parte, in timpul lui Ioan Fara de Tara, dar ceva mai tarziu , in anii 1215-1216 , se creaza prima versiune a "The Great Charter of the Liberties of England, and of the Liberties of the Forest". Este vorba de cunoscuta Magna Carta Libertatum si de Charter of the Forest (Carta de Foresta) o anexa a primei. Aceasta din urma ingradea si abuzurile aristrocratiei, prin permiterea accesului la resursele padurilor regale celor mai saraci: vasali si tarani.
Asa il putem lega logic deci ,pe un eventual Robin , numit si Hood, de evenimentele legate de apartia Magnei Carta. Cum ramane cu plaja?
In conflictul pe marginea textului Magnei Carta intre rege si baroni , degenerat in razboi (First Barons' War 1215–1217), acestia il invita sa preia regatul pe Ludovic al VIII-lea al Frantei. In mai 1216, acesta debarca pe coasta din Kent, intra in Londra si se proclama rege. Dupa moartea lui Ioan si dupa ce regentul reuseste sa-i atraga pe baroni inapoi de partea sa, dar si dupa mai multe lupte cu succes schimbator, Ludovic paraseste Anglia in urma unui tratat din 1217.

ASADAR NICI URMA DE PLAJA... A fost o debarcare franceza, insa reusita, fara a intampina rezistenta. In realitate, interesante au fost cele doua victorii navale ulterioare ale englezilor (de la Dover si Sandwich), care sunt un fel de act de nastere al Royal Navy.

Ce avem in film ? "We shall defend our island, whatever the cost may be, we shall fight on the beaches...": avem o varianta de istorie alternativa (sic!), altoita cu perceptia moderna despre apararea Angliei. Ce e nostim , este asemanarea intre reconstituirea luptei de pe plaja, si ceea ce stim din imaginile legate de debarcarea in Normandia. "Robin Hood" versiunea 2010 a lui Ridley Scott isi are filiatie directa nu numai din foarte asemanatorul "Gladiator" al aceluiasi regizor, dar poate si din "Saving Private Ryan"...

Debarcarea francezilor din film - secol XIII. (1)

Debarcarea aliatilor in Normandia , 1944. (1)

Debarcarea francezilor din film - secol XIII. (2)

Debarcarea aliatilor in Normandia , 1944. (2)
Zidarii...

In film , primul text legat de Magna Carta este realizat de tatal eroului Robin, un intelept , iluminat si invatat ... zidar, "mason". Masonii, asa cum ii cunoastem noi astazi, au propriile legende asupra originii lor in istorie si asupra legaturii lor cu breslele de zidari din inceputul evului mediu. Oricum , din punct de vedere istoric, primele posibile incepuri ar fi la final de secol XIV, adica mai mult de 180 de ani dupa evenimentele din film. De ce au pus insa asta in scenariu? Pai e simplu... Magna Carta, prima puternica restrangere prin lege a puterilor regilor din evul mediu (in Anglia, mai exact), si primul pas spre parlamentarism era un eveniment anterior si independent de istoria masonica care avea acealeasi scopuri , cel putin in perioada clasica. Asa ca scenaristul realizeaza un "fine tuning" al istoriei, rezolvand aceasta "mica" problema.
Ceea ce nostim este ca acelasi scenarist are o referire asupra subiectului masonic absolut amuzanta in "Teoria Conspiratiei" (cu Mel Gibson): "I suppose they have a secret handshake."

Legenda...

Robin Hood asa cum il cunoastem din filme nu este si un personaj istoric concret, ci un foarte cunoscut personaj de balade incepand cu secolul XIV. Care este samburele de adevar si sursa acestor balade? Iata doua personaje reale, despre care au ramas insemnari si sunt descrise ca "outlaw": unul in perioada 1226-1234 in Yorkshire sub numele Robert Hood, or Hod, or Hobbehod (posibil acelasi om) , altul numit "Robehod" in Berkshir. Pentru acea vreme acest tip de "outlaw" nu era privit de cei saraci ca fiind talhari ci mai degraba ca un fel de haiduci. Termenul stiintific ar fi de "bandit social" - iata explicatia lui Eric Hobsbawm in acest sens:

"The point about social bandits is that they are peasant outlaws whom the lord and state regard as criminals, but who remain within peasant society, and are considered by their people as heroes, as champions, avengers, fighters for justice, perhaps even leaders of liberation, and in any case as men to be admired, helped and supported. This relation between the ordinary peasant and the rebel, outlaw and robber is what makes social banditry interesting and significant ... Social banditry of this kind is one of the most universal social phenomena known to history."

(Va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu