luni, 1 august 2011

Ostrov (Остров)

 Ostrov - Остров -The Island (2006)
Director: Pavel Lungin ; Writer: Dmitri Sobolev

Cuvant inainte
Mai mult decat pentru alte filme, in cazul acestuia, imi este greu sa pun comentariul intr-o anume ordine, De ce? Nu exista o succesiune de fapte sau idei care pot fi povestite separat... E adevarat , filmul are un fir epic , dar acesta este doar o dezvaluire treptata a unui adevar cu mai multe dimensiuni , in care tot are legatura cu tot,  pentru asa este de fapt legea lucrurilor...

1942 - Pacatul
Al doilea razboi mondial -  un vas cu carbuni rusesc este interceptat de germani. Doi membrii ai echipajului, printre care si capitanul se ascund in carbuni, dar sunt gasiti. Germanii il pun, sub amenintarea armei, pe rusul mai tanar sa-l impuste pe capitan. Mort de frica, acesta trage si capitanul se prabuseste in apa...Nemtii pleaca; marinarul ramas in viata are un moment de bucurie nebuna. Vasul sare insa in aer , minat fiind de acceeasi germani. Tanarul supravietuieste, si este tras de pe mal si salvat de niste calugari. 

1976 - Un calugar pus pe sotii
Un calugar inalt, slab, murdar de carbuni, se tine de sotii: le spune celor care stau sa-l astepte pe parintele Anatoli ca acesta doarme, el fiind insa parintele Anatoli. In timpul acesta, parcurgand un lung ponton, aduce in cabana sa de fochist carbuni, cu roaba, carbuni dintr-un vas vechi esuat...Calugarul Anatoli este ghidus, pus pe sotii, dar si incomod si aspru prin ascetismul sau; are o ceva de sfant care ii pune in dificultate pe cei din jur si in acelasi timp sau mai presus de toate are urcat Golgota sa, cara carbuni, traieste cu ei , cu praful si fumul lor, se retrage in pustietate pentru a se ruga rastignit pe jos (mai multe decat ingenuchere) ...
Povesti cu un om sfant
Desi amesteca totul cu ghidusiile sale, ii sperie pe ceilalti calugari, chiar si pe cei mai inaltati in functii precum parintele staret. Ei vad cu mirare ca pe langa viata aspra, pe care ei, tot calugari nu pot sa o traiasca - pe a lor o indulcesc cu mancare buna, caldura, haine moi si comode, ocupatii frumoase - Anatoli are harul prevestirii si pe cel al clarviziunii...Cine este de fapt acest frate Anatoli?
Ispasirea
Calugarul este tanarul marinar rus care, fortat, isi impuscase comandantul...Au trecut 34 de ani peste el. Duce o viata aspra, de pustnic,  iar de undeva primeste raspunsuri pentru altii si ii poate ajuta. El stie toate acestea, stie ca in timp a capatat har. Este insa acest lucru indeajuns pentru el, pentru linistea acestui suflet tulburat? Nu! Nu simte ca a primit raspunsul si pentru el, nu simte ca merita inca sa fie iertat. 
Asa ca isi duce chinul mai departe: au ramas carbunii din vasul esuat, pe care ii cara zi de zi cu roaba pentru manastire, merge in pustiu si se roaga plangand, pe pamantul gol, si asteapta... asteapta sa termine acei carbuni, asteapta ca de sus sa i se dea un semn ca faptele sale bune si viata sa de dupa pacat pot aduce iertarea.
Cand v-a primi acel semn (capitanul nu murise, si va avea ocazia prin harul sau sa-i vindece fata) e fericit. E fericit chiar daca stie ca va muri in curand, bolnav. E fericit pentru ca a sters raul pe care l-a facut odata, pentru ca are in sfarsit o viata care a insemnat ceva bun.Si pana la urma asta e tot ce conteaza.

Ortodoxia si lumea
In film , povestea calugarului se incadreaza strict in morala ortodoxa dusa cumva la limita (de aceea a fost si premiat de Biserica Rusa). Ce este insa interesant este faptul ca aceasta se potriveste foarte bine cu o morala universala, nelegata neaparat de o religie anume, ci de partea buna din omul de oriunde.

Inedit 
Filmul a fost apreciat de critica din Rusia, primind premiul de cel mai bun film in 2006. In strainatate, a fost primit cu "discretie", chiar daca cronicile razlete sunt toate laudative. Se pare ca ceva din spiritul sau nu a putut fi inteles in afara.
Actorul principal Pyotr Nikolayevich Mamonov, are si el o poveste. A fost cantaret si compozitor de muzica rock, printre putinii rusi care au avut sucess si in afara. In 1990 a devenit ortodox (nu stiu ce era inainte, ateu sau altceva), a parasit capitala si s-a retras intr-un sat. In 2006 a revenit ca actor in acest film (A jucat apoi si in Ivan cel Groaznic).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu