miercuri, 10 iulie 2013

THE GREAT WALDO PEPPER, 1975




Inchipuiti-va urmatorul "scenariu": un astronaut zboara singur, face acrobatii cu nava sa, o ingrijeste de unul singur... bineinteles nimic din toate acestea nu pot fi adevarate. Eroii astronauti, de la cei de astazi, pana la primii - Gagarin sau Neil Armstrong - nu erau decat niste rotite (importante, e adevarat) intr-un imens angrenaj si furnicar de oameni. Au fost insa vremuri cand exista asa ceva, vremea lui "The Great Waldo Pepper", vremea primelor avioane si a primilor piloti. Pentru cei din jur, ei erau niste eroi asemenea astronautilor de mai tarziu. Ei au fost insa cei adevarati... Daca ne mai amintim doar de al nostru Aurel Vlaicu, constructor si pilot. Vuia si Coanda au pilotat si ei aparatele lor (Coanda era sa si moara), dar eroul a ramas Vlaicu, pilotul.

 "Alone inside a fantasy"
The Great Waldo Pepper is the story of a man defining himself only against his self-set challenges, a man who connects with the dream, who can make a friendship, or make love, but who never touches the crowd. He is a circus freak. He entertains everyone. But he is alone inside a fantasy. And he will live and die like that, which is both his glory and his tragedy.” ~ Roy Hill; Director
 Redford
Ceva din caracterizarea lui Waldo Pepper i se potriveste si lui Robert Redford. Deja star de cinema de cativa ani buni el face un gest "gratuit" - la 6000 de metri, sus pe aripa, apoi sus pe avion, este chiar el, Robert Redford. Dupa cum spunea intr-un interviu, erau doi oameni in America care faceau atunci acel lucru: un cascador consacrat si el. Ceea ce ii deosebeste pe cei doi - personajul si actorul - este in mod teribil in favoarea celui de-al doilea. "Nebunia" lui Waldo Pepper aveau un scop: demonstrarea adevarului - faptul ca era cel mai bun pilot. Pierduse ultima sansa de a lupta in razboi, iar acrobatiile erau singura cale de a putea incerca acest lucru. Nebunia lui Redford este insa si mai mare - el era, dupa cum spuneam, deja consacrat la timpul realizarii filmului. Mai mult de atat - facuse la acea varsta tanara - nici 40 - cateva filme foarte bune, de referinta. Ei bine, nu i-a fost indeajuns si a trebuit sa se urce si pe acel avion.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu