miercuri, 30 martie 2011

The Best Man

 
The Best Man (1964) - "Then may the best man win."
.
In 1964 apare acest film , care pare "cuminte"  in raport cu realitatea acelor vremuri - cu cateva luni in urma fusese asasinat presedintele John F. Kennedy (JFK). Este adevarat, probabil ca filmul era deja filmat in noiembrie 1963.
.
  
.
"Does the best man always get to the White House?" este intrebarea la care filmul incearca sa dea un raspuns. Sunt urmasii lui George Washington ce ar trebui sa fie? Se pare ca nu. In film, "The Best Man" candidatul William Russell (Henry Fonda), se "sacrifica" in favoarea unui om mediocru, pentru a nu risca sa ajunga presedinte oportunistul fara scrupule Joe Cantwell (Cliff Robertson).
.
.
Poate chiar o femeie!
.
O replica foarte interesanta ii apartine personajului interpretat de Lee Tracy, presedintele in functie. Acesta ar vrea sa para un om deschis si liberal, dar daca se poate sa nu se angajeze cu nimic. Asa ca face urmatoarea declaratie:
"In anul 2000 presedintele Statelor Unite ar putea fi negru... sau poate chiar o femeie!"  
Magnific! Cata deschidere! ... pentru zeci de ani dupa..
 .
Anul 2008 - "Negrul" sau femeia?
.
In campania pentru alegerile prezedentiale , batalia pentru candidatura democrata la presidentia Statelor Unite se da intre un "negru" (de fapt numai pe jumatate) Barack Obama si o femeie , Hillary Clinton. Aceasta semifinala democrata este de fapt o adevarata finala, pentru ca , datorita crizei si a impresiei lasate de W. , candidatul republican (va fi John McCain) nu va avea prea multe sanse.
Care a fost insa istoria luptei dintre cei doi? 
Obama pornise binisor, dar cu sanse reale minime. In sistemul de vot al pentru investitura democrata, numai o parte din electori sunt alesi. O alta parte, probabil 200 din peste 1000 sunt electori de drept directi ("super-delegati"), mai precis toti congresmenii si senatorii democrati. Si din aceste voturi initiale,  Hillary Clinton detinea o mare parte, plecand in avantaj. Pe de alta parte. Obama era un cvasi-necunoscut. Practic, pana sa devina cunoscut ar fi pierdut alegerile in cateva state la inceput (se voteaza aproximativ in secventa, stat dupa stat), ramanand cu un handicap imposibil de remontat. Iar ca sprijin , in afara de prietenii personali, nu avea pe nimeni... in afara lui Oprah. Era "candidatul lui Oprah". Sansele lui matematice erau aproape zero.
In 26 ianuarie 2008, a primit sprijinul senatorului Ted Kennedy, fratele supravietuitor al celor doi politicieni asasinati JFK si RFK (Robert Kennedy). In 5 februarie are loc un vota hotarator in care Obama castiga 13 state fata de Clinton 10 si deja roata incepe sa se intoarca.
.
.
Probabil si in memoria celor doi frati ai sai si a politicii lor care a scos SUA din "inapoierea" legata de drepturile civile, asigurari medicale si altele, Ted Kennedy a ales "negrul", crezand poate ca semnifica o schimbare mult mai puternica pentru societatea americana (in afara de posibile motive personale, vezi mai jos). 
.
 .
De ce nu femeia?
.

Chiar si asa, Hillary Clintona avut sansa ei , pe care si-a jucat-o pana la capat. Se pare insa ca in alegerea negru versus alb sau barbat versus femeie, diferenta de sovinism e in defavoarea femeilor. Iata de ce: afro-americanii au votat mai mult cu Obama, dar albii nu l-au discriminat in egala masura. Iarasi: de ce? Femeile albe au votat mai mult cu Hillary, dar nu in proportie covarsitoare, iar barbatii albi , nu mai tin minte exact in ce procent, dar multi au preferat sa voteze mai degraba un barbat negru decat o femeie alba.
 .
Cand cel care renunta se poate "razbuna"

.
Cumva o situatie asemanatoare cu personajul William Russell (Henry Fonda) din film, a trait real Ted Kennedy in alegerile in 1980. Candidata la investitura democrata impotriva lui Jimmy Carter. Carter era omul mediocru al democratilor, iar Kennedy era omul "stralucitor" al acelauiasi partid.
Avea sanse (Kennedy), si ar fi avut probabil si mai departe in lupta cu Reagen, pe care Carter a pierdut-o fara drept de apel. S-a dezgropat insa o poveste veche de mai multi ani, cand a fost implicat intr-un accident auto in care a murit secretara sa (era cu el in masina). Ted Kennedy poate nu ar fi renuntat, dar a fost trimis cineva sa-l convinga sa renunte si a reusit. Acel cineva era ...mai tanarul Bill Clinton, atunci guvernator de Arkansas, functie in care primise sprijin de la Carter. Si cum roata istoriei se intoarce, sotia lui va rata sansa  presedentiei din cauza aceluiasi Edward Kennedy.
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu