joi, 17 martie 2011

A fost odata un zambet...

.
Once Upon A Time In America - 1984 (Sergio Leone)

Unul dintre cele mai frumoase filme cu unul dintre cele mai bine facute finaluri... Sergio Leone a marcat arta cinematografica prin jocul ochilor-personaje. Sa ne gandim numai la "The Good, The Bad and The Ugly" sau "Once Upon A Time in West". Nimeni nu a mai facut asa ceva. Iar aici Robert De Niro este fara pereche...

 



Si totusi...

Atunci i-am condamnat pe toti la moarte - 1972 (Sergiu Nicolaescu , dupa "Moartea lui Ipu")




.
Coincidenta? Nicolaescu sigur a vazut filmele lui Leone, dar invers? Ceea ce este sigur este ca cei doi s-au cunoscut la cateva festivaluri, au vorbit si au ajuns la confidente in care Leone se plangea de Clint Eastwood.(se pare chiar prin comparatie cu Robert De Niro, deci probabil dupa acest film) .Daca sunteti atenti, primele trei cadre sunt similare. Poveste de final este deasemenea similara ("salvare" adusa de opiu pentru  personajul lui de Niro sau cea adusa de glont pentru Ipu). Rolul lui Amza are un cadru in plus si o poveste in plus: nu termina in acel zambet "fals", ci intr-o expresie mult mai greu de caraterizat, un zambet care exprima o durere veche cat lumea.

Nu cred ca exista ceva sau cineva peste Amza.

UPDATE
.
Acum, in 2011, se filmeaza o re-ecranizare dupa "Moartea lui Ipu". Regizorul este roman , Bogdan Dumitrescu, Ipu este jucat de Depardieu, iar preotul de Harvey Keitel. Scenaristi sunt Piero De Berdnardi si Anusavan Salamanian. Aceste din urma a fost scenarist pentru cateva filme , dar de obicei realiza partea de sunet si de coloana sonora. Printre altele si pentru "Atunci i-am condamnat...".
.
Dar cine este Piero De Berdnardi (din pacate s-a stins la 83 de ani, in ianuarie 2010)?
Este unul din scenaristii filmului "Once Upon A Time In America"...
QED

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu