duminică, 14 august 2011

1941 (Steven Spielberg - 1979)

R: Steven Spielberg
Screenplay: Robert Zemeckis, Bob Gale   
Story: Robert Zemeckis, Bob Gale, John Milius   

Introducere
Precedat, in lista filmelor regizate de Spielberg, de Jaws (1975), Close Encounters of the Third Kind (1977 ) si urmat de Raiders of the Lost Ark (1981 ), E.T.: The Extra-Terrestrial (1982),  1941 este fara indoiala mai putin cunoscut (decat cele mentionate). Pot sa spun insa ca dintre toate, acesta, fiind si necunoscut pana atunci mie, mi-a starnit cel mai mare entuziasm (probabil si prin contributie lui John Belushi in rolul lui Wild Bill Kelso). Ce poveste avem aici? In 1941, dupa atacul de la Pearl Harbour, vor ajunge japonezii pe coastele continentale ale Americii? Este America in pericol? 

Putina istorie - America in pericol 
1898 - Nava USS Maine a fost trimisa in Havana, Cuba sa protejeze interesele SUA in timpul revoltelor anti-spaniole din insula. Pe data de 15 februarie, nava explodeaza in conditi neclare (cauza nu s-a putut alfa cu exactitate nici in investigatiile recente: explozia combustibului sau lovirea unei mine). Politicienii american au dat insa imediat vina pe Spania ("Remember the Maine, to Hell with Spain!"), avand sprijinul presei , un exemplu fiind viitorul super-magnat al presei William Randolph Hearst (modelul pentru Citizen Kane). Scopul acestor dezinformari deliberate? Statele Unite intra mai repede in razboi si alunga Spania din zona.
1915-1916 - Vestitul general al revolutiei mexicane , Pancho Villa este infrant de rivalul sau Caranza si din cauza sprijinul direct dat acestuia din urma de catre guvernul Statelor Unite (printre altele, au permis trupelor lui Caranza sa se deplaseze pe teriitoriul si pe caile ferate americane). Villa conduce o expeditie de razbunare cu 400 de oameni in New Mexico si ataca un detasament dintr-un regiment de cavalerie american. Mor cateva zeci de mexicani, 18 soldati americani (plus alti 5 in zilele urmatoare) si cativa civili (un orasel a fost devastat), dar nu un numar mare. Urmarea? Guvernul american il declara pe Villa inamicul public numarul unu, si  va trimite o armata de peste 11.000 de soldati condusi de generalul Pershing (ajutat de un tanar locotenent George S. Patton...). In plus, la granita 110.000 de oameni din Garda Nationala asigurau spatele. Pancho Villa nu a fost prins atunci desi a fost urmarit pana in 1917...
2001 , septembrie - evenimentele inca nu avusesera loc in 1979, doar se fabrica gazul undeva in Afganistan..

1941: 100% Spielberg

Spielberg , ca aproape intotdeauna (vezi "Secrete (1)"), nu ne spune o poveste... Ne arata doar ceea ce vad personajele sale si CUM vad ele... In cazul de fata, aceste lucru se potriveste perfect chiar cu ideile principale ale filmului. Avem doua puncte de vedere diferite in mod obiectiv...
Japonezii - un submarin japonez se afla langa coasta Californiei - vor sa distruga un simbol drag Americii: Hollywood-ul. Si foc dupa foc o vor face...distrug ceea ce cred ei ca este cetatea filmului - un parc de distractii aflat pe malul oceanului. Lumini, stegulete, o uriasa roata plina de becuri...Hollywood-ul trebuie sa fie!
Punctul de vedere mai important este cel al americanilor...Sa vedem cum se desfasoara primul contact: intr-o vila de la malul marii, stapana casei face baie... De la un kilometru departare, un intreg echipaj de submarin o urmareste prin binoclu. Pentru moment doar, pentru ca "agresorul" este descoperit, tot prin binoclu , de sotul doamnei. Aici vom vedea ca si intre americani exista doua categorii: "publicul", multimea si "eroii". Dupa cum ziceam, sotul ca un bun patriot, infasca pusca, baga gloante si ... striga cat poate "INVAZIEEE!".
Va dati seama, pe bietii cetateni ai Californiei, chiar pe bietii soldati, ocupati cu luptele din baruri, ce soarta cruda ii asteapta... Dar lucrurile nu se pot termina asa (cum?)... Intotdeauna exista acesti eroi, gata de actiune, gata sa-i incurajeze pe ceilalti si, mai ales, gata sa creeze un haos pe care japonezii singuri nu au nici o sansa sa-l faca.
Iata eroii... Tanchistul Sgt. Frank Tree (Dan Aykroyd) - omul cu discursul de mai jos,  Ward Douglas (Ned Beatty ) - omul primului contact si cel care isi sacrifica casa in care va instala un tun , si,  mai presus de toti - Capt. Wild Bill Kelso (John Belushi), mai "eficient" decat adevarata aviatia japoneza (oricum asa il vad cei de la sol, drept "japs")

Marele discurs patritotic al Sgt. Frank Tree
Unul din eroi (Sgt Frank Tree) va avea grija sa insufle - de la inaltimea unui tanc -  multimii amorfe si soldatilor iesiti din carciuma, adevaratul patriotism:
Make no mistake about this: Japs do not surrender and they don't take prisoners. They have only one idea in mind. Do you know what that is, sailor ?
- Kill ! [ Crowd Together ] No !
- That's right ! To kill you, to kill your families !
- [ Crowd Booing ]
To kill your families, mothers, loved ones and pets... - and keep on killing until they conquer the world !
- [ Crowd Shouting, Booing ]
- And when they do...you won't be able to speak your free mind or worship God in your own way.  You won't be able to walk down Main Street anymore.
- Look at Santy Claus. Isn't he cute ?
- [ Crowd ] No !
- You think the Japanese believe in Santy Claus ?
- No !
Instead of turkey for Christmas dinner, - how would ya like to have raw fish heads and rice ?
- [ Crowd Shouts ] No !
- You think the Krauts believe in Walt Disney ?
- [ Crowd Shouts ] Yeah !
- Well, was that Mickey Mouse blitzkriegin' across France ?
- [ Crowd ] No !
- Pluto in Poland ? Or Donald Duck at Pearl Harbor ?
- [ Crowd Shouts ] No !
- This time we free the world or we lose it !
- [ Cheering ]
We win or die tryin' !

Ce frumos...orice politician de oriunde ar fi invidios.., Japonezii astia...Nu o sa mai poti merge pe strada mare din cauza lor... Nu o sa mai vina Mos Craciun... Si dupa ce iti vor ucide famila... catelul si pisica... nimic nu le va mai sta in cale si vor cuceri lumea..

In loc de concluzie
Aparate de doua oceane, Statele Unite nu au fost practic in pericol , nici macar in timpul razboaielor mondiale. Asta a facut ca orice incident, sa fie o ocazie unica de ne-ratat pentru cei care aveau ceva de castigat (politicieni, militari, etc). Chiar un eveniment major precum cel din 2001 nu se poate compara cu traumele prin care au trecut in timp alte zone ale globului (Europa, Asia). Atunci, la o privire mai atenta poate aparea foarte ciudata victimizarea americanilor, mai ales in cazul evenimentelor mai vechi. 
Pe de alta parte mai sunt eroii americani... Ei exista. Dar mai exista si Hollywoodul. Asa ca in filme ajung sa fie mai multi eroi decat in realitate. O sa revin cu aceasta tema.
"1941" este un dus rece pentru aceste metehne, asa cum "Buffalo Bill and the Indians" poate fi pentru cliseele "western".

John Belushi
John Belushi a fost coleg de generatie cu Dan Aykroyd, Bill Murray,  Chevy Chase. Ei s-au facut cunoscuti la inceput , mai ales prin The National Lampoon Radio Hour (radio) si Saturday Night Live (tv). Daca in prima parte a carierei in teatru si radio, prin pur talent de actor John Belushi iesea in fata celorlalti, odata ajunsi la televiziune, alte criterii contau... Astfel Chevy Chase , mai inalt , mai subtire, mai good-looking va avea un succes enorm la publicul feminin. Nu stiu daca asta sau altceva a contribuit la trecerea de la drogurile usoare la cele mai puternice..Oricum incepuse o interesanta cariera in filmul artistic care avea sa se termine brusc in 1982, cand inima lui se opreste din cauza unei supradoze...Avea 33 de ani si infinit mai mult talent decat fratele sau James Belushi si chiar decat cunoscutii lui colegi de generatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu