sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Filmul lipsa - Oarba de Mures

Flags of Our Fathers - cinsteste eroii de la Iwo Jima
Noi ce am facut pentru cei de la Oarba de Mures?

Iwo Jima , Okinawa - eroii americani

Iwo Jima Memorial , Washington
In al doilea razboi, cele mai grele pierderi suferite de Statele Unite au fost in luptele pentru Iwo Jima (6800) si Okinawa (12500). Americanii au tinut sa cinsteasca memoria lor in diferite forme.  De la memorialul Iwo Jima din Washington si pana la nenumarate carti , filme si seriale TV.
Iata o lista numai cu productiile cinematografice si de televiziune legate de Iwo Jima (sursa - wikipedia):
  •     Sands of Iwo Jima, a 1949 American film starring John Wayne.
  •     The Outsider, a 1961 film starring Tony Curtis
  •     Flags of Our Fathers and Letters from Iwo Jima , two 2006 films directed by Clint Eastwood. Flags of Our Fathers is filmed from the American perspective and is based on the book by James Bradley and Ron Powers (Flags of Our Fathers). Letters from Iwo Jima (originally titled Red Sun, Black Sand) is filmed from the Japanese perspective.
  •     Part 8 of the 2010 HBO miniseries The Pacific, produced by Tom Hanks and Steven Spielberg, includes part of the battle of Iwo Jima from the point of view of John Basilone from the beginning of the invasion until his death later in the day.
  •     Battle Rats: Iwo Jima (2009) (TV).

Oarba de Mures - eroii romani 

Cati romani stiu de Oarba de Mures? In luptele din Mures au cazut peste 15.000 soldati romani, majoritatea, mai mult de 11.000 au pierit la Oarba de Mures. Este mai mult decat americanii cazuti la Iwo Jima si comparabil cu Okinawa. Asta in conditiile in care noi aveam o populatie de 10 ori mai mica decat SUA. 
De ce au pierit atatia? Dupa capitualarea neconditionata din 1944, sovieticii au vrut sa testeze (si poate sa se razbune!) loialitatea noului aliat. Cum ei faceau planul principal de operatii, au lasat trupele romane sa atace Divizia 8 Cavalerie SS germană , bine inarmata si pozitionata, sa atace deci, fara suport aerian sau de artilerie. Generalii si autoritatile romane stiau ca este o actiune sinucigasa, dar au platit acest pret, au demonstrat vointa Romaniei de a sprijini aliatii.
Ce a ramas sa aminteasca romanilor despre aceasta jerfta crunta? 
Un mausoleu si un cimitir in localitatea Oarba de Mures (si nu in capitala), o tabara de sculptura (nu a mai fost mediatizata in ultimii ani) si cam atat. 
Nu avem probabil nici o opera literara si nici un film care sa ne aminteasca. Sergiu Nicolaescu intentiona sa faca in 2013 filmul "Candele de zapada" despre aceasta batalie (de fapt si despre alt proiect "Trenul mortii"  spunea ca va atinge acest subiect). Sa vedem daca s-o invrednici vreun urmas sa faca ceva.

Momumentul din localitatea Oarba de Mures
...3500 de soldati in cimitir

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu