duminică, 3 februarie 2013

Fapt divers - cu Data la plimbare prin seriale

  
Star Trek: The Next Generation - Data, Noonien Soong , Lore

Personajul Data a fost introdus in serialul "Star Trek: The Next Generation". Era interpretat de Brent Spiner si reprezenta un adroid avansat, cu creier "pozitronic", creat de Doctor Noonien Soong (jucat de acelasi actor ca si Data). Dr, Soong produce si alte variante ale androidului, precum "geamanul" Lore, insa va avea cu acesta o problema similara cu Victor Frankenstein: spre deosebire de Data, capabilitatile nu-l fac pe acesta (pe Lore) un personaj echilibrat, ci dimpotriva, unul malefic.

 Star Trek: Enterprise  - Dr. Arik Soong


In prequel-ul Star Trek: Enterprise -  probabil pentru a mai revitaliza putin sezonul 4- a fost adus ca "star invitat" acelasi Brent Spiner in rolul unui stra-bunic al lui Noonien Soong si anume Dr. Arik Soong.  Acesta nu este creator de viata artficiala, ci, ca genetician, doreste sa sporeasca performantele speciei umane, realizand "The Augments", o serie de indivizi cu calitati fizice si mentale superioare. Lucrurile degenereaza, cele doua variante umane nu pot coexista (nu intru acum in detalii), "augmentii" dispar si Arik Soong este inchis.

Alphas - Dr Kern 


L-am regasit pe acelasi Brent Spiner in serialul Alphas, in rolul Dr. Kern. Surpriza a fost sa-l descopar intr-un personaj inrudit cu Dr. Arik Soong. El insusi un Alpha (individ cu o genetica speciala), Dr. Kern are aceleasi preocupari - "augmentii" sunt de aceasta data chiar indivizii Alpha - el gasind o metoda pentru a prolifera aceste insusiri in randul populatiei.

Un fel de concluzie

Nu m-am putut abtine sa nu fac o comparatie intre seriale si personaje - povestile sunt inrudite si interpretul este acelasi (Brent Spiner). 
"Star Trek: The Next Generation" - Personajul Data este stralucit interpretat, iar cateva din cele mai reusite episoade si idei din serial il au in centrul lor.
 "Star Trek: Enterprise" - din toata povestea cu "augmentii", doar personajul Dr. Arik Soong si jocul lui Spiner sunt interesante.
"Alphas" - episodul respectiv este mai degraba mediocru, partea interesanta este tratata in fuga, iar Brent Spiner  nu apare foarte mult.
Daca tot imprumutati... macar sa fie mai cu folos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu