joi, 29 august 2013

12 Angry Men (4) - Cum judecam? - Gresit!


"Jurat" sau "Furios"?

De ce furiosi?

Aici era vorba de ai judeca pe altii. Fiecare avem o "furie", o problema sau o preocupare personala. Aceasta ne impiedica pana la urma sa fim buni "jurati". Ce presupune a fi jurat, pana la urma? Sa-ti iei un timp, sa discuti cu altii si abia apoi sa judeci.

Film?

Povestea din "12 Angry Men" este mai mult decat un scenariu. Ii judecam pe altii zi de zi, ora de ora. Fara sa vrem suntem "investiti" cu functia de jurati in orice moment, pentru ca judecata noastra asupra altora are consecinte. Intrebarea este: suntem cu adevarat jurati sau doar niste oameni furiosi?

"Cognitive bias"

"Cognitive biases are tendencies to think in certain ways. Cognitive biases can lead to systematic deviations from a standard of rationality or good judgment, and are often studied in psychology and behavioral economics." (Wikipedia - List of cognitive biases)

In fapt judecata noastra este afectata permanent si manifesta aceste "cognitive bias". Cauzele sunt diverse. Iata cateva prezentate in film: nu vrem sa "pierdem" timpul nostru si preferam "judecati sumare", suntem rasisti, suntem nepasatori, suntem timizi, suntem prea influentati de experiente personale, suntem bigoti si nu suntem neaparat prea destepti. Judecam prea mult dupa exterior ("e dragut(a)!") si prea putin dupa interior, pe care nu-l percepem si pana la urma nici nu ne intereseaza.

Ar trebui sa fim constienti de aceste probleme si in consecinta sa avem grija cum judecam.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu