joi, 15 iulie 2010

Coded Hostile (US 1999)

Intr-un mod straniu, acest film american are ceva in comun cu cel sovietic , prezentat anterior "Ostanovilsya poyezd". Amandoua surprind aceeasi trasatura umana generala , dar in acelasi timp putin cunoscuta.
.
Samolet protivnik (Avion Inamic)
.
In 1983, avionul civil "Korean Air Lines Flight 007" a fost doborat de avioanele interceptoare sovietice deasupra Marii Japoniei, la vest de Sahalin, in spatiul aerian sovietic, unde a intrat din cauza unei erori de navigatie. Incidentul a fost folosit de Statele Unite pentru a escalada sentimenele antisovietice. Deasemenea, ca urmare a acestui incident sistemul GPS a fost oferit la ordinul lui Reagan si spre utilizarea civila.
.
Rece sau cald ?
.
"Stirea" e simpla: brutele sovietice au doborat un avion civil , inofensiv si de ne-confundat cu un avion militar. Datorita impactului emotional, trece in categoria "crede si nu cerceta".
Un simplu analist militar isi permite luxul sa cerceteze "la rece" acest caz. Descopera ca un avion american de spionaj trecea periodic printr-o zona apropiata. In plus, din anumite unghiuri, cele doua tipuri diferite de avioane puteu fi confundate. Rezulta ca sovieticii ar fi putut crede ca acel avion spion ar fi putut intra in spatiul lor si era un gest "firesc" sa-l doboare.
Cu toate ca analistul a facut raportul sau rapid, iar acesta a fost prezentat prompt de generalul sau superiorilor.. era prea tarziu... Reactia emotionala a lumii intregi convergea de minune cu interesele de moment, in care se gasise punctul slab al puterii adverse, care trebuia exploatat la maximum.
.
Presedintele responsabil

.
Presedintele trebuie sa pregateasca un discurs oficial asupra incidentului. In film, ni se arata CUM se naste un alstfel de discurs. Chiar daca nu este adevarat pentru cazul de fata, este "bine gasit", fiind o varianta foarte plauzibila pentru cazurile reale.
Ce se intampla?
Avem o camera plina cu oficiali si consilieri. Dupa certuri aprige, compromisuri si lungi discutii ei cad la pace: au obtinut discursul prezidential. Apoi ni se arata filmul real cu presedintele real tinand acel speech ca si cum ar fi parerea lui proprie, izvorata din capul si din inima sa. Sa ne amintim meseria de baza a acelui presedinte ... actor.
"What can be said about Soviet credibility when they so flagrantly lie about such a heanous act? What can be the scope of legitimate mutual discourse with a state whose values permit such atrocities? And what are we to make up a regime which establishes one set of standards for itself, and another for the rest of humankind?".
Dupa discurs, ni se prezinta imagini reale cu demonstratii antisovietice din Koreea , organizate de rudele victimelor. Discursul si interesele politice exploatau reactiile la cald...
.
Cazul real
.
In film se arata un ofiter rus cum consulta regulatementele militare pentru a vedea ce poate face, neavand raspuns de la superiori. In realitate, acestia au dat acel ordin (consultand sau nu regulamentele, nu se stie). Documentele desecretizate intre timp nu pot sustine nici teza ca oficialii rusi erau fermi convinsi ca este un avion spion.
.
In loc de concluzie
.
In 1988, un avion civil iranian cu 290 pasageri, care zbura pe o ruta normala, este doborat din greseala de rachetele americane in stramtoare Ormuz...
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu