joi, 29 septembrie 2011

Beam me up, Scotty



Star Trek
Inainte de Chief O'Brien din Star Trek Next Generation si Deep Space Nine, responsabilul cu teleportarea si cu alte artificii tehnice era  Montgomery Scott ,"Scotty", din prima serie Star Trek, cea cu William Shatner in rolul capitanului Kirk. "Beam me up, Scotty" a ramas o fraza foarte cunoscuta.

Tehnologiile in SF si realitate
Pentru un spectator mai putin avizat, unele sau altele din tehnologiile folosite in acest gen de filme par mai mult sau mai putin interesante. Gradul lor de legatura cu un realitate viitoare e diferit de la caz la caz. Telefoanele mobile de azi sunt deja similare cu comunicatorul individual al capitanului Kirk. Altele, precum viteza multipla fata de cea a luminii sau teleportarea sunt chiar si teoretic imposibile din punctul de vedere chiar si al intuitiei fizicienilor de azi. Asa ca... luati-va gandul sa vedeti curand asa ceva!

Si totusi...
Daca nu sunt posibile ce ar fi daca le-am putea trai, experimenta doar in mod subiectiv? Cam greu, pentru ca nici holospatiul nu este usor de imaginat. Si totusi...

Calatorie cu viteza gandului
Dimineata.. m-am trezit dar inca nu am deschis ochii. Sunt acasa. Oare cum m-am culcat seara: cu capul spre fereastra, sau spre usa? Cu singuranta, cu capul spre usa si cu fata spre perete sunt acum. Deschid ochii... O calatorie de peste zece mii de kilometrii intr-o secunda: in clipa urmatoare nu mai sunt acasa, sunt la hotel, peste ocean , pe coasta de est. Si ce e cu asta veti spune? Pai...senzatia subiectiva a fost  foarte interesanta: daca eram teleportat real as fi avut aceeasi senzatie ! Am mai patit asa calatorind cu tramvaiul; citeam, fara sa ma uit in jur , si eram sigur ca au trecut 6 statii. Ridic ochii; trecusera doar doua. Aceeasi senzatie, doar cu mai putine emotii.

Teleportare de ... soareci
Oi fi eu mai ciudat? Se pare ca nu. Iata cum s-au teleportat niste ...soareci:
http://medicalxpress.com/news/2011-09-teleportation-rats-memory.htm
De fapt saracutii de ei, doar au trait aceasta senzatie, fara sa "zboare" aiurea. Se pare ca memoria noastra ca si cea a soarecilor (sic!) pastreaza un intreg context legat de fiecare locatie ,geografic sau pozitional vorbind. Daca il convingi pe om sau pe soarece ca schimba locatia (chiar daca asta nu se intampla in mod real), prin schimbarea brusca a "stivei" de memorie de context se va simti ca dupa comanda "Beam me up"...Cum s-o spune asta in limba soarecilor?

Oricum a fost foarte amuzant...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu