marți, 20 septembrie 2011

The Way We Were - "Cei mai frumosi ani?"


Acesta nu este un comentariu al filmului, ci un comentariu legat de film. Poate am sa revin.

Doi oameni nepotriviti?

Americanul cel mai "normal" cu putinta,
lipsit de alte ambiti decat cele tipice...
Doi oameni cel putin aparent nepotriviti: ea , Katie (Barbra Streisand) este o evreica foarte preocupata de politica de stanga (putin cam radicala, dar era pentru ca ii pasa), iar el, Hubbel (Robert Redford) americanul cel mai "normal" cu putinta, lipsit de alte ambiti decat cele tipice.
"Thousands of Spanish citizens are being bombed and murdered.
Only one country is sending help. One country.
The Soviet Union."
De ce ar fi atrasi unul de celalalt (in afara de faptul ca sunt tineri)? Sunt suficient de inteligenti astfel incat sa-l poata intelege, sa-l aprecieze pe celalalt ca fiind deosebit in ceea ce este si sa faca "pasi" unul spre altul. De ce nu v-a dura pana la sfarsit? Pentru ca nu puteau sa traiasca viata celuilalt, mai ales viata ei agitata , legata de politica si nu numai: ea avea ambitii si pentru el , visa pentru el.
Despartirea va fi destul de trista prin "severitatea" ei: isi despart vietile complet , chiar daca au o fetita, care v-a ramane doar in viata lui Katie.

Sfarsit?
Si totusi, ultima intalnire se produce din intamplare, intalnindu-se pe strada, ani dupa despartire. Ea era casatorita, el era chiar atunci de o tanara doamna, frumoasa, din lumea buna, dar "stearsa" pe langa tumultoasa Katie. De altfel in prima parte a intalnirii, la care asista si aceasta, cei doi nu au ochi decat unul pentru altul, metaforic vorbind. Doamna blonda dispare total din "scena"...
Dialogul de mai jos nu este interesant in sine, ci doar in contextul filmului si al jocului celor doi, in special al lui Redford, al carui joc de ochi este folosit cu maiestrie de Sidney Pollack (regizorul).

Your hair...It's pretty
Hubbel: Oh, you don't have it ironed anymore!
Katie:  What?
Hubbel:  Your hair.
Katie:  No, I don't.
Hubbel:  It's pretty.
Katie:  Thank you.
Hubbel:  Still married?
Katie:  Sure. What are you doing in New York?
Hubbel:  I've been writing a TV show.
Katie:  Really?
Hubbel:  There's an experience. It happens so fast. Shoot it in one day, live, on the air. Everybody in a constant state of panic.  You remember how radio was.
Katie:  Yeah?
Hubbel:  Same thing here......only with cameras. And craziness! =Make a great comic novel.
Katie:  It sounds wonderful, really.
Your taxi's ready, sir.
Katie:  I'm awfully late. Please call and come for a drink? It's the only David X. Cohen in the book.
Hubbel:  What's the "X" for?
Katie:  The only David X. Cohen in the book.

Katie foloseste un truc: profita de faptul ca se grabeste, vrea sa rupa intalnirea si sa obtina din fuga o alta viitoare. Si pleaca... Pe trotuarul de vis-a-vis, avea o alta intalnire legata de politica, un meeting cu afise si hartii impartite trecatorilor. Trucul nu tine, pentru ca el se intoarce , singur de data aceasta, sa-si ia ramas bun.

You never give up, do you?
Hubbel:  You never give up, do you?
Katie:  Only when I'm absolutely forced to. But I'm a very good loser.
Hubbel:  Better than I am.
Katie:  Well, I've  had... ...more practice. Your girl is lovely, Hubbell. Bring her for a drink when you come.
Hubbel:  I can't come, Katie. I can't.
Katie:  I know.
Afectiune, atractie...nu au murit inca
"I can't" - el nu va veni la intalnirea-truc. Despartirea si ultima imbratisare va avea loc aici si acum.
 
Hubbel:  How is she?
Katie:  She is just beautiful. You would be so proud of her.
Hubbel:  How is she?
Katie:  She is just beautiful. You would be so proud of her.
Hubbel:  I'm glad. Is he a good father?
Katie:  Yes. Very.
Hubbel:  Good. See you, Katie.
Katie:  See you, Hubbell.

Inainte de surasul de adio, privirea lui se inegureaza complet cand intreaba de fetita. Cu toate ca se despart cu "See you" si zambind, nu va mai fi nici un alt "see you" in afara celor aduse de hazard, ca cel de azi. 

Cei mai frumosi ani?
Best year... 1944. No, '45...46,47,48
Cu putin timp inainte de despartirea celor doi, Hubbel , aflat pe un mic yaht cu prietenul sau, joaca jocul lor favorit; sa raspunzi la intrebarea "cel mai bun...ceva", adica unul declara categoria, in intrebare, iar al doilea alege ceea ce considera el cel mai bun din acea categorie. In aceasta joaca, apare o intrebare mai deosebita...

J.J.: Best Saturday afternoon?
Hubbel1933, when "Brute" Holland was out with a bad knee.
HubbelBest month?
J.J.April.
J.J.Best year?
HubbelBest year... 1944. No, '45...46,47,48

"Best years"... sunt anii in care a fost alaturi de Katie. De ce nu au ramas impreuna? Pentru ca, asa cum spunea Hubbel "It was never uncomplicated." ("The way it was when we were young."). El a ales viata care i se potrivea, dar cei mai buni ani au ramas pentru totdeauna cei din urma, cand alaturi de Katie era complicat, dar frumos. 
Si cu toate acestea, de ce?
Pentru ca el era mai putin complicat si mai sters, iar ea mai complicata si mai frumoasa.... Interesant, daca stim ca vorbim de Redford si de Barbra si cu toate acestea nu ne surprinde. Un om este mai mult decat o "pretty face". O fi, dar noi suntem "programati" altfel...

Nota (2013) - Am vazut emisiunea cu Redford din seria Inside Actors Studio. Am avut oearecum dreptate. Redford a refuzat mai intai scenariul - nu-i placea ca peersonajul sau era prea "plat". La cererea lui, a fost schimbat astfel incat Hubbel (personajul) sa fie ingrijorat de faptul ca este doar un baiat ok si dragut dar mediocru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu