duminică, 24 mai 2009

Secretul lui Steven Spielberg

Sa aruncam o privire peste cateva filme.
Duelul (TV - 1971)
Inainte de a aduce la viata monstrii submarini sau pe cei din Jurassic, S. "insufleteste" un altfel de monstru. Un camion imens terorizeaza un sofer de automobil , ziua in amiaza mare. Soferul camionului nu apare niciodata, astfel incat "personajul" negativ este insusi "truck"-ul. Dusmanul omului nu pare a fi un alt om , ci o masina infernala.
Falci (1975)
Prima mare lovitura data de cineast. In rechinul ucigas unii cred mai mult , altii mai putin. In final , nici primilor nu le vina sa creada ce vad cu ochii lor...
Close Encounters of the Third Kind (1977)
"Intalnire de gradul trei": cealalta fata a lui Spielberg, apare imediat dupa fiorosul "Falci". Ceea ce ar trebui sa ne sperie , intalnirea cu lumile extraterestre , poate avea o fateta nebanuita: frumusetea.
1941 (1979)
La aproape 40 de ani de la Pearl Harbor, se poate face o comedie detasata despre temerile acelor vremuri si despre vulnerabilitatea emotionala a marii tari pazita de doua oceane de eventualii inamici (aici japonezii). Din pacate in 2001 n-a mai fost de ras , dar aceasta vulnerabilitate s-a confirmat. Filmul , cu un inegalabil John Belushi (disparut prematur, fratele mai taletat al lui James Belushi), a fost mult sub-apreciat, "underrated" cum zic americanii. Probabil pentru ca ironia era indreaptatita si greu de suportat.
Raiders of the Lost Ark (1981)
Primul din seria de foarte mare succes la public Indiana Jones. Daca ma gandesc bine, e greu sa-mi amintesc povestea (nu ideea principala) spusa in fiecare din aceste filme. Pe de alta parte succesiunea scenelor pline de tensiune se face fara nici o pauza, incarcand spectatorul cu adrenalina pe toata durata filmului.
E.T.: The Extra-Terrestrial (1982)

Marea lovitura a lui Spielberg si concurentul de pe locul doi la Oscarurile din 1983 a lui "Gandhi". O alta intalnire de gradul trei, de data aceasta mult mai personala. Gazda pe Pamant a unui extraterestru fragil este un pusti de cativa anisori. Micul , "uratelul" si simpaticul E.T. este cel mai de success extraterestru la box-office inaintea "Allien-ilor" si altor monstrii.
Empire of the Sun (1987)
Razboiul este vazut prin ochii unui copil. Avionul lui de jucarie gaseste cerul ocupat de avioane adevarate.

Hook (1991)
Lumea s-a intors pe dos: Peter Pan a imbatranit , iar groaznicul capitan Hook poate cucerii inimile a doi copii.
Jurassic Park (1993)
Visul oricarui cineast: sa poata crea orice lume posibila sau imposibila in fata aparatului de filmat. Incercari asemanatoare au mai fost : de la "Godzilla" la "King Kong". Spielberg insa nu vrea sa aduca un animal urias in prim plan , el vrea sa aduca o lume intreaga, o lume pierduta de mult. Relizarile tehnice , deosebite pentru aceea vreme , sant totusi inegale pe parcursul filmului.
Schindler's List (1993)
Spielberg a dat rasol in montarea si realizarea "Jurassic Park"-ului cu un scop nobil: in acelasi an a realizat "Lista lui Schindler". Santem martorii unui lucru imposibil: in plin razboi , in mijlocul celor mai mari grozavii, exista o "lista alba", lista celor care sant salvati. Un singur defect are filmul pentru a nu fi o capodopera: daca la montaj s-ar fi folosit numai 75% din pelicula pentru a da un ritm mai alert anumitor parti, am fi avut un film mult mai reusit.
Saving Private Ryan (1998)
Unul din cele mai reusite , tehnic si regizoral, filme despre al doilea razboi mondial. Memorabila raman scenele dedicate debarcarii pe plajele din Normandia.
Artificial Intelligence: AI (2001)
Inteligenta artificiala este o idee ... foarte veche. Pygmalion din Metamorfozele lui Ovidiu reuseste sa insufleteasca cu ajutorul zeilor o sculptura. Nici macar creatura-copil nu e o idee noua. Mai intai a fost Pinocchio. Toate aceste povesti au prins.
War of the Worlds (2005)
Cu toate ca imi placea povestea lui Wells , filmul nu m-a atras cu toate ca din punctul ideii pe care vreau sa o prezint aici , este bine realizat.
Ce au in comun toate aceste filme ? Care este secretul lui Steven Spielberg ?
Micul secret: Acest "truc" este folosit in cateva din filmele lui de aventuri. Daca intr-un thriller obisnuit momentele tensionate sant cateva pe toata durata filmului , in filmele din seria "Iindiana Jones" , de pilda , sant o succesiune neintrerupta de astfel de scene.
Marele secret: Spielberg nu spune o poveste cu toate elementele ei, nu construieste un puzzle din povestile separate ale diverselor personaje ; el descrie o experienta personala a cuiva, un fel de "tunel", facandu-ne sa vedem prin ochii acestuia. Practic nu ne spune toata povestea, ci doar o parte din ea , dar o parte pe care putem sa o traim odata cu personajul.
In "Duelul" nu ni se dezvaluie niciodata soferul hartuitor, privim cu groaza doar la camionul fantoma impreuna cu personajul principal
In "War of the worlds": nu vedem DECAT ce vede si personajul interpretat de Tom Cruise.
In "Indiana Jones", santem mereu alaturi de profesorul aventurier, nu ni se prezinta nici o scena care in care acesta sa lipseasca.
In "Jurassic Park", intram in lumea saurienilor odata cu micul grup de turisti , si le urmarim aventura fara a ne desparti de eii.
In "Saving Private Ryan" santem ochii si urechile celor din micul detasament pornit in cautarea lui Ryan si atat.
In "Falci" il insotim mereu pe Roy Scheider.
In "AI - inteligenta artificiala", nu robotelul este personajul , ci restul lumii privita prin ochii acestui copil-cyborg.
"Intalnire de gradul trei", nu ne prezinta de fapt intalnirea cu necunoscutii "aliens", ci doar trairile personajelor in drumul catre contact.
Un alt mare maestru al filmului s-a mai "jucat" as cu sentimentele si senzatiile spectatorilor: Alfred Hitchckock. Intrebat de Francois Truffaut daca in "Notorious" a pus special o lumina pe cana cu lapte (probabil otrava) dusa de Cary Grant, Hitchckock raspunde cu seninatate : "Nu am pus lumina pe lapte, am pus-o IN lapte".
Ca o dovada suprema de maiestrie , in raport cu inantasii si urmasii sai din domeniu, domnul Alfred H. si-a permis sa faca un film intreg ("The Rope") fara nici o taietura de montaj: nu exista nici o intrerupere de la inceput pina la final. Pentru ca , asa cum pretindea unul din personajele filmului , oamenilor inteligenti le este permis orice. (Bineinteles ca nu e asa, era doar un "tribute" adus maestrului).
(Va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu