vineri, 8 mai 2009

Robert Redford


In tinerete arata mult mai bine decat Brad Pitt. De fapt nici nu are rost comparatia. Dar nu pentru asta a fost si este Robert Redford un MARE ARTIST al celei de-a 7-a arte. Altele sant motivele. Filmele in care a jucat , au fost in marea lor majoritate filme de exceptie , mai ales in perioada 1972-1990. Pur si simplu , fiecare din acestea reprezinta un punct de referinta in istoria filmului.

Felul sau de intepretare este aproape unic , bazandu-se in mare parte pe o privire care "vorbeste" . Cumva a trebuit sa aiba intelegerea regizorilor pentru acest stil de joc. Este adevarat ca in mai multe filme a colaborat cu acelasi regizor: Sydney Pollack.

Filme recomandate:

1967 Barefoot in the Park
1969 Butch Cassidy and the Sundance Kid
1972 Jeremiah Johnson
1972 The Candidate
1973 The Sting
1973 The Way We Were
1974 The Great Gatsby
1975 Three Days of the Condor
1975 The Great Waldo Pepper
1976 All the President's Men
1979 The Electric Horseman
1980 Brubaker
1984 The Natural
1985 Out of Africa
1990 Havana
1996 Up Close & Personal
1998 The Horse Whisperer
2001 Spy Game

O trasatura comuna poate fi gasita peliculelor in care a jucat: sant asa cum vedea si spera sa fie D.I. Suchianu filmele viitorului: filme frumoase.

O buna parte din filmele sale sant "politice" sau de angajament social. Putem mentiona aici "Candidatul" , unde personajul Bill McKay este creat dupa Kennedy si ajunge sa semene cu Clinton; "Toti oamenii presedintelui" filmul despre afacerea Watergate , inspirat din cartea ziaristilor de la Washington Post (cea mai importanta carte despre Watergate, alaturi de "In spatele usilor inchise"). Pentru acesta din urma, Redford personal a purtat o batalie pentru se putea face filmul.

Redford este creatorul festvalui de film "Sundance" (numit asa dupa personajul jucat de el in 1968) , care ofera o sansa cineastilor independenti (de studiouri si de Hollywood ).

Ca regizor a inceput cu dreptul castigand Oscarul in 1980, realizand apoi filme interesante: "Milagro", "A River Runs Through It" , "Quiz Show", "The Legend of Bagger Vance".
In anii 80 a acordat un interviu revistei "Cinema", revista dintr-o tara de dincolo de Cortina de Fier. M-a surpins discursul amabil si politicos fata de cititorii romani.

In viata publica este liberal (termenul american), voteaza cu democratii , militeaza pentru conservarea mediului si pentru indigenii americani.
...
Three Days Of The Condor: "We have plans to invade the Middle East?"
Robert Redford on Saving the Arctic Refuge:
Descult in parc:
Candidatul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu