marți, 12 mai 2009

Stanley Kubrick


Lumea il cunoaste pe Stanley Kubrick pentru "Spartacus". Este o realizare hollywood-iana oarecum tipica (vezi si "Ben Hur" sau "Cleopatra"). Filmul nu e rau, dar nu e nici pe departe cel mai interesant realizat de Kubrick. Mai degraba este in coada listei
Filmografie selectiva:

Full Metal Jacket (1987)
Barry Lyndon (1975)
A Clockwork Orange (1971)
2001: A Space Odyssey (1968)
Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)
Lolita (1962)
Spartacus (1960)
Paths of Glory (1957)
Paths of Glory (1957)

Filmul cel mai cunoscut al lui Kubrick este "2001.."; filmul meu preferat este insa "Cararile gloriei". Razboiul din film este condus de ofiteri superiori care nu au solutii reale pentru lupta. Singura lor "solutie" este sa-si foloseasca autoritatea si sa iroseasca resursele in van. Si cand aceste resurse sant oameni...
Cel care te ucide este adversarul sau superiorul tau?

2001: A Space Odyssey
Dunarea albastra, sau valsand in spatiu:
http://www.youtube.com/watch?v=q3oHmVhviO8&annotation_id=annotation_798020&feature=iv

Pentru acest film au "complotat" Stanley Kubrick si Arthur C. Clarke. Rezultatul ? Ganditi-va ca ati face un film istoric alaturi de Shakespeare. Nu stiu ce sa laud mai inainte la acest film. Scenariul, regia, imaginea , muzica ?

Dr. Strangelove

Omenirea trecuse la inceputul anilor 60 la un pas de inceperea unui conflict nuclear ("Criza rachetelor"). Filmul pare o sarja satirica la adresa acestor evenimente. Est insa mai mult decat atat. Am vazut in cateva filme documentare detalii prezente in acest film. Coincidenta exacta intre film si realitate iti da fiori.
Unu: la intrarea intr-o baza militara nucleara era pusa o placa cu inscrptia: "Noi luptam pentru pace".
Doi: in acei ani , in realitate , sovieticii studiau serios mai multe alternative de raspuns rapid nimicitor (pentru tot globul) in cazul in care ar fi fost atacati. "Dooms Day Machine" era pe masa lor de lucru.
Trei: Aceste alternative gasite de "savantii" lor , i-au ingrozit pina si pe militari.

Remarcabili in acest film sant: Peter Sellers (interpretand trei roluri diferite !) si George C. Scott.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu