luni, 18 mai 2009

The Duellists


Daca exista un film care merita vazut numai la cinematograf acesta este "Duelistii" , realizat de Ridley Scott in 1977. Am vazut acest film pe ecran mare apoi dupa mai multi ani , la televizor. Impactul imaginilor este de o mie se ori mai puternic in sala de cinema.

Ridley Scott este cunoscut de public pentru "Alien" (1979), "Gladiator" (2000), "Black Hawk Down" (2001) . Realizarile lui de exceptie sunt insa : "Duelistii" , "Blade Runner" (1982) si "1492: Conquest of Paradise" (1992). Intre multe calitati in arta regizorala, el este in primul rand MARELE MAESTRU al imaginilor. Primul lui film (debut) pe marele ecran , dupa 12 ani de televiziune, "Duelistii" este si cel mai reusit in acest sens.

Harvey Keitel face aici poate cel mai bun rol al sau jucand un ofiter obsedat de onoare si dueluri. La prima vedere filmul zugraveste epoca zbuciumata a razboaielor napoleonene care au insangerat Europa. In fapt ofiterul cel rau (Keitel) este imaginea lui Napoleon insusi: duelurile lui fara sfarsit sant aidoma sirulului nentrerupt de batalii care au lasat Franta si alte tari fara generatii intregi.
Pe marele ecran imaginea si contrastul culorilor sant socante. La televizor sau in poze nu se observa mare lucru.

Grozaviile razboiului (aici campania din 1812 din Rusia) sant redate cu mare forta si plasticitate.

Ridley Scott a proiectat filmul si fiecare cadru important mai intai pe hartie. Fiecare schita a prins apoi viata. Pe Feraud (ofiterul jucat de Keitel) il deseneaza ca pe Napoleon cu celebrul lui bicorn purtat invers.


Natura "conspira" impreuna cu regizorul in realizarea unor imagini extraordinare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu