marți, 12 mai 2009

Z



"Also the military regime banned:
Long hair, Mini-skirts
Sophocles, Tolstoy
Mark Twain (partially)
Euripides
Russian-style toasts
Aragon, Trotsky
Strikes
Freedom to unionize
Lurçat …!!???!!
Aeschylus, Aristophanes
Ionesco, Sartre
The Beatles, Edward Albee, Harold Pinter
Writing that Socrates was homosexual
The Bar Association
Learning Russian
Learning Bulgarian
Freedom of the press
The New International Encyclopedia
Sociology
Beckett
Dostoevsky, Chekhov
Gorky (and all the Russians)
Who’s Who
Modern music
Pop music (M. Theodorakis)
New math
Peace Movements
and the letter Z, which means "HE IS ALIVE" in ancient Greek"

In 1967 in urma unei lovituri de stat militare, s-a instaurat in Grecia "Regimul Coloneilor". Scopul loviturii a fost sa mentiona iin tara o orientare radicala de dreapta si sa impiedice ajungerea fortleor de stanga la putere. Regimul a durat 7 ani si s-a caracterizat prin inabusirea democratiei in viata politica si sociala asa cum mai sus o descrie un extras din finalul filmului.
Filmul, realizat la scurt timp dupa lovitura de stat , in regia lui Costa Gavras, prezinta evenimente din avampremiera loviturii de stat legate de asasinarea omului politic grec Gregoris Lambrakis. Acesta milita pentru idei "periculoase": pace, dezarmare si retragerea Greciei din NATO.
Rolul lui este interpretat de Yves Montand. In alte roluri: Jean Louis Trintignant (magistratul care examineaza asasinatul) , Jacques Perrin (un jurnalist), Irena Papas (sotia deputatului). Muzica este compusa de Mikis Theodorakis. Montand s-a potrivit excelent pentru rol, semanand cu personajul original: inalt, sarmant, atletic si ,nu in ultimul rand , a fost si el un om cu vederi de stanga.
Theodorakis nu a putut dirija pentru film propria muzica , pentru ca avea in acea perioada domiciliu fortat , dupa ce anterior fusese arestat.
Filmul a fost realizat cu bani francezi in Algeria. Bineinteles ca in Grecia nu se putea , in Franta era prea scump , in Italia au fost refuzati. Jacque Perrin a venit cu ideea sa se incerce in Algeria. Asa ca Algeria s-a ales in final cu un Oscar si un Glob de Aur pentru cel mai bun film strain.
"Nom, prénom, profession !" [...] "Vous étés inculpe des homicide volontaire avec préméditation" - magistratul ii aresteaza pe militarii si potentatii implicati in crima, desi este constient ca vor scapa , pentru ca statul nu functioneaza corect si chiar vinovatii au puterea. Cel putin pe moment acestia sant uimiti, indignati si speriati. Gesturile lor devin ridicole si hilare in momentul cand panica pune stapinire pe ei.
In viata reala, acest procuror , Christos Sartzetakis , a fost arestat si torturat de regimul militar. Mai tarziu , dupa revenirea democratiei, a fost ales in 1982 presenditele Curtii Supreme de Justitie. Intre 1985-1990 a fost presedintele Greciei. Sartzetakis nu a fost simpatizant al stangii niciodata, a fost chiar un om cu puternice convingeri de dreapta. Investigatia asasinatului a facut-o corect pur si simplu din profesionalism si simt al dreptatii.
Premii:
  • 1969 Cannes Film Festival: Cel mai bun actor, Jean-Louis Trintignant; Premiul juriului, Costa-Gavras, Unanimously.
  • 1969 New York Film Critics Circle Awards: NYFCC Award, Cel mai bun regizor, Costa-Gavras; Cel mai bun film;
  • 1970 Academy Awards: Oscar, Cel mai bun montaj, Françoise Bonnot; Cel mai bun film strain, Algeria;
  • 1970 Golden Globes: Globul de aur, Cel mai bun film strain, Algeria; .
  • 1970 British Academy of Film and Television Arts: Anthony Asquith Award for Film Music, Mikis Theodorakis;
  • 1970 National Society of Film Critics Awards, USA: NSFC Award ,Cel mai bun film;

(Va Urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu