duminică, 13 noiembrie 2011

House M.D. - Ahab!


Un alt personaj
Spuneam in primul comentariu despre serial:
<<
Poate si o face, a pornit la razboi cu un dusman bine definit: bolile rare si greu de diagnosticat. Are toate motivatiile necesare: e ca un pradator ranit , dar ramas in viata si care vrea razbunare; stie ca doar el poate duce lupta cu succes. Asa ca va da lupta dupa lupta, jucand bine cu acest dusman feroce - chiar daca acest joc bun il poate face de neinteles pentru cei din jur.
>> 
Un alt personaj schiop...(aici, in rol, Gregory Peck)
Exista un alt personaj de film schiop. Piciorul i-a fost ranit , de fapt rapit, tot de un dusman feroce. La fel ca si House, va urmari acest dusman ca "un pradator ranit".
He did not feel the wind or smell the salt air.
He only stood staring at the horizon...





.
"He did not feel the wind or smell the salt air. He only stood staring at the horizon...with the marks of some inner crucifixion and woe deep in his face."
 
Capitanul Ahab! Este vanator de balene, dar cum spune textul de mai sus, nu mai simte nimic, nu mai il intreseaza nici o balena, ci  "He only stood staring at the horizon...", cautand monstrul care l-a lasat fara picior: uriasul alb, Moby Dick. 
Piciorul lui House a fost distrus de o boala rara si grea, prea grea pentru orice alt doctor. Cu atat mai mult , ACESTE BOLI SUNT BALENA LUI ALBA, PROPRIUL SAU MOBY DICK..

Pe spatele monstrului
Precum Ahab, House isi strange de fiecare data echipajul si porneste la vanatoare. In ambele cazuri oamenii lor murmura (..de ce nu atacam balenele obisnuite?), iar capitanul li se pare uneori nebun.
Ahab va sfarsi pe spinarea monstrului...
In final, Ahab va sfarsi pe spinarea monstrului, infigand in zadar cangile si ramanand acolo pentru totdeauna...
Ce face House cu monstrii sai: boala si moartea? Simplu (!), se urca si el pe "spinarea lor". Isi injecteaza substante care il aduc in pragul mortii, fiind un cobai voluntar pentru un pacient...Isi pune colaboratorii sa-i stimuleze electric direct portiuni din creier pentru a o salva pe iubita lui Wilson...
Dincolo de asemanari, este si o mare diferenta...
...sau intra in camera unui bolnav infectat cu un virus periculos, camera inchisa si supusa unei carantine de grad maxim in care va ramane prizonier alaturi de bolnav.
Dincolo de asemanari, este si o mare diferenta: House are o rafuiala personala cu bolile grave, dar lupta lui are sens, si , in plus, acela nu este singurul sau motiv. Aici dusmanul nu este unul exotic, indepartat, ci unul omniprezent, care face poate face rau oricui, iar sensul existentei lui House este sa-l rapuna, cu orice mijloc sau uneori cu orice pret, mai ales daca el este cel care plateste pretul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu