sâmbătă, 8 octombrie 2011

House M.D. - Ce anume conteaza?

Episodul 21, Seria 1: House preda studentilor totul intr-o singura ora
Se pare ca personajul House nu are "rude" numai in fictiune ("unchiul" sau Sherlock), ci si in realitate, pe stra-stra-bunicul sau...Socrate. Asa ca interactiunea lui cu o clasa de studenti va fi stralucita. O data, pentru ca folosind metoda strabunicului sau, de a pune intrebari, va "naste", "mosi" ideile in mintea celor care il asculta. Nu intamplator, in sala (truc de scenariu- metafora) vor aparea toti colaboratorii sai apropiati. De ce spun asta?


Simplu: pentru ca colaboratorii sai sunt studentii lui permanenti. House nu tine cursuri, pentru ca tine tot timpul cursuri! Dupa cum ziceam, dovedindu-se un demn urmas al lui Socrate, House face ca "filozofia" sa fie cea mai practica dintre ocupatii. 

Student: Deci jumatate din noi il ucide si jumatate din noi il salveaza?
House: Da.
Student: Nu putem fi acuzati pentru...
House: Sunt sigura ca e impotriva a tot ce a-ti invatat, dar binele si raul chiar exista. Doar pentru ca nu stiti care este raspunsul cel bun - poate nu exista nici o cale de a sti care este raspunsul corect - NU face ca raspunsul vostru sa fie bun. Este mult mai simplu. Este chiar complet gresit.

Oamenii sunt preocupati de "concret". Daca se gandesc doar la "imediat", la "concret", nu pierd timpul si fac "bine". Deci concret inseamna bine? Nope! Drumul este invers! "Binele si raul chiar exista" , trebuie sa rezolvi problemele, iar daca raspunsul tau "concret" cel mai bun nu rezolva problema insemna ca nu ai facut NIMIC. Raspunsul tau "Este chiar complet gresit.". Iata de ce trebuie sa fi filozof in cel mai practic sens al cuvantului:  trebuie sa stii sa deosebesti, in ceea ce faci, binele de rau, iar,  a realiza ceva inseamna sa faci BINE, nu doar ce poti face TU mai bine. 
Exista numai bine si nimic, spunea Toma D'Aquino (...alt bunic al lui House, uitasem sa va spun)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu