duminică, 16 octombrie 2011

House M.D. - Freud is overrated!

THAT DOES NOT MAKE SENSE...

Nota: normal ca scriu atat despre House, daca vad cateva zeci pe saptamana.

Spoiler semantic - ce e interesant in episodul 24, finalul de sezon doi

House este impuscat! ...de un fost pacient cu numele Moriarty: normal, cum putea sa-l cheme pe cel care ameninta viata lui House-Holmes? Cu toate ca problema medicala fusese rezolvata, cea personala fusese un dezastru: sotia fostului pacient s-a sinucis, la doua luni dupa vindecare si dupa ce a aflat de la House ca sotul o inselase.
House viseaza! De fapt, in afara de inceput si sfarsit, tot episodul nu este decat un vis, in care el vorbeste cu sine,  prin intermediul persoanelor cunoscute, care ii populeaza visul-halucinatie.
Episodul este un elogiu adus lui Freud! In vis, House isi pune intrebarile fundamentale cu privire la sine insusi, visul avand semnificatia data de Freud al rabufnirii problemelor si intrebarilor "reprimate".
Cu acest "elogiu" nu sunt de acord, vom vedea de ce.

House contra House

Patient Moriarty:  You claim to hate rules. But all you do is substitute your own rules for society's. And it's a nice simple rule, tell the blunt, honest truth in the starkest, darkest way. And what will be, will be.  What will be, should be. And everyone else is a coward.
But you're wrong.  It's not cowardly to not call someone an idiot.  People aren't tactful or polite just because it's nice. They do it because they got an ounce of humility. Because they know that they will make mistakes, and they know that their actions have consequences, and they know that those consequences are their fault.
Why do you want so bad not to be human, House?

Dupa cum spuneam, House isi pune cateva intrebari fundamentale despre el insusi. De obicei nu face asta, nu cu voce tare. De fapt, el foloseste vorbele pentru a nu fi inteles... O face acum numai pentru ca a fost impuscat? Nu, nu e doar atat. Este impuscat si, dupa cum se va dovedi, viseaza. Si daca tot suntem intro lume a doctorilor, visul sau va urma "patternul" dat de Freud: intrebarile si le pune in vis (halucinatie).
Raspunsul - la intrebarile lui House de mai sus - l-am dat in primul comentariul initial: "House M.D. (Pilot & ...) " din 2011/08.

Patient Moriarty: You think that the only truth that matters is the truth that can be measured. Good intentions don't count. What's in your heart doesn't count. Caring doesn't count. But a man's  Iife can be measured by how many tears are shed when he dies. Just because you can't measure them, just because you don't want to measure them, doesn't mean it's not real.
House: That does not make sense.  (Gandindu-se la altceva)
Patient Moriarty:  And even if I'm wrong, you're still miserable. Did you really think  that your Iife's purpose was to sacrifice yourself and get nothing in return?
No. You believe there's no purpose to anything. Even the lives you save, you turn the one decent thing in your life and you taint it, strip it of all meaning.
You're miserable for nothing.  And I don 't know why you'd want to live.

In cazul acesta, un raspuns am dat in comentariul: "House M.D. - Credinta" (2011/10/)
House nu-si permitea cateva lucruri ca "luxul" de a crede si de "a fi uman" pentru simplul fapt ca aceste "slabiciuni" l-ar fi facut sa-si piarda ceva din puterea de diagnosticare. De ce lux? Pentru ca , dupa cum ziceam, el stie ca este ULTIMA sansa a celor bolnavi, si , daca el are o slabiciune "omeneasca" si greseste, nu mai este NIMENI in spatele sau, . 
Pentru toate acestea House "sacrifice yourself and get nothing in return".  
Si daca se insala? 
Atunci ar fi "mizerabil pentru nimic" si nu ar mai stii de ce vrea sa traiasca. House joaca un joc cu miza maximala: castiga mult si pierde mult: e normal sa fie ingrijorat de sensul acestui "schimb".

Sherlock House pe urmele... visului

Ceva este mult mai ciudat si mai grav pentru House decat situatia de a fi impuscat: ceva nu se potriveste... este el mai prost in urma incidentului?
Patient Moriarty: How did he know that?
House: I wouldn't have hired him if he wasn't smart.
Patient Moriarty:  Right. 'Cause you have nothing but respect for him. Maybe he knew the answer because the question wasn't nearly as tricky as you thought. Maybe he's not getting smarter,  you're getting dumber.
How did I get here?
House: How did I get here?
Cameron: What are you talking about?
House: I was in the ICU, these stairs with you guys. What happened in between? I don't remember how I got here.

A doua ciudatenie: orice eveniment care se petrece altundeva in afara patului de spital, pare a a nu fi real , adica o halucinatie. IN HALUCINATIE (in interiorul ei), House poate totusi sa rationeze: "How did I get here?"

Why not? You're obviously not here.
House: How can I tell what's real and what's not? Everything Iooks the same, sounds the same, tastes the same.
Moriarty: Seems Iike I'd be the Iast person you'd want to ask.
House: Why not? You're obviously not here. I'm obviously not here. Which means this is a creation of my mind, which means I'm really just asking myself.
Moriarty: If you're talking to yourself, that's a Iot of unnecessary explanation.
House: Hey, I'm trying to work this out. That requires give and take, even in my own mind.
Moriarty: What was the question?
House: How can I tell what's real?
Moriarty: Does it matter?
House: That doesn't sound Iike something I'd ask.
Moriarty:  AII right. Your concern is that if you act in the real world based on information that's not real, the results are impossible to foresee.
House: With you so far.
Moriarty: But information is incapable of harm in and of itself. Ideas are neither good nor bad but merely as useful as what we do with them. Only actions can cause harm.
House: That sounds Iike me.
Moriarty: So you do nothing. You refrain from taking any actions. You continue to throw out your ideas as you lways would,  but if they're based on faulty assumptions, your team will point that out.
They won't do anything that could hurt him.
House: So I trust my team?

Cea mai probabile momente de halucinatie pura sunt pentru H. cele in care mananca afara, pe capota unei masini. Daca o face impreuna cu agresorul (si el ranit), este sigur ca nu este ceva real. Si totusi... IN HALUCINATIE, vrea sa afle cum poate deosebi momentele de vis, de cele de trezie, cum sa nu ia decizii bazate pe halucinatie. Prin personajul celalalt , gaseste raspunsul "Do nothing", "Only actions can harm".
Cand e vis, cand e realitate ? ACESTA ESTE CAZUL lui House acum. Sau, mai precis, CAT ESTE VIS? Dupa cum ne asteptam, House va rezolva printr-o miscare neasteptata (sic!), dar pe logica. Cum poate demosntra CAT de mult e vis. Studiind un caz medical, ajunge la concluzia "THAT DOES NOT MAKE SENSE". Stie, dar vrea confirmarea: vis sau realitate? In vis actiunile nu pot face rau, in realitate da. Trebuie sa testeze! Asa ca actioneaza si face intentionat rau pacientului! Momente de groaza in echipa, sunt oprite de glontul care cade din mana pacientului: nu avea ce cauta acolo..."Deci visez!" poate spune House. 

Caz rezolvat: "Visez!"
Spre deosebire de partea de poveste "a la Freud", aceasta -  constientizarea faptului ca visezi IN TIMPUL VISULUI mi se pare plauzibila... Pentru simplu fapt ca mi s-a intamplat; am visat ceva si apoi, tot in vis, am avut o farama de rationament (ad-hoc, nu memoria unui rationament!) "asta e prea gogonata, precis visez".

Freud is overrated!

Ce a gresit Mr. Freud ? Este visul un "wish fullfilment", o rabufnire a "reprimarilor"? Poate fi adevarat un astfel de vis al lui House in care isi consteintizeaza problemele si dorintele?
Dupa parerea mea nu. De ce? Simplu, pentru ca este altceva.
In vis se trec doar in revista intamplari si informatii recente sau legate de acestea. Este o activitate "tehnica" a creierului. De ce este asa cum este? In primul rand, in aceasta stare de somn, cateva "servicii" sunt activate , iar alltele sunt "adormite". "Scenaristul" este "treaz" si incearca sa lege informatii care nu prea au legatura. Pe de alta parte, alte functii "dorm": cateodata nu avem curaj, nu avem "timp de gandire", nu avem anumite inhibitii. Deci doar coincidenta dintre o informatie, un scenariu si o lipsa de curaj sau inhibitii, sau altceva, NU poate fi o manifestare fundamentala de "wish fullfilment", ci doar una intamplatoare !

House cel real...pacientul lui House cel din vis

Solutia pentru piciorul bolnav gasita de colegi ... fiind in vis, era tot a lui House. Trezit din coma, el va cere in lumea reala operatia din vis.

Cameron: You're gonna be okay.
House: You don't know nothing. Tell Cuddy ... I want Ketamine.

Intrebare: cine a observat ce scria House pe tabla, cand a spus "THAT DOES NOT MAKE SENSE"? Nu erau notite medicale si totusi erau...Am dezvoltat o teorie despre asta in comentariul despre pilot.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu