sâmbătă, 19 noiembrie 2011

House M.D. Why do people drink?

Which cause us to ask...
De ce beau oamenii - o explicatie

Pe cei care beau pentru ca sunt prinsi de drog - alcoolici - nu ii luam in calcul, pentru ca in cazul lor explicatia e simpla si nu formeaza majoritatea celor care beau. Ar mai fi doua explicatii: distractie si durere. Sa vedem parerea personajului House...suparat pe barman ca nu-i mai da sa bea.
House: Let me explain why people come here. They come here to drink. WHICH CAUSES US TO ASK, WHY DO PEOPLE DRINK? Hmm? Is it sustenance? No. Is it taste? No.
Other: Don't be a jerk.
House: Is it the company of stout-hearted men? I don't think so.
IS IT KILLING PAIN? YES. 7 1/2% life duller. 
That's the business you're in. You're in the "screw the world" business. You're in the "reality sucks and fantasy temporarily appears to not suck" business.
Deci... Nu e aliment, nu e gustos, ci doar iti da ceva "fericire de sinteza" sau omoara durerea..

Si totusi...

Dintre cei care beau pentru motivele enuntate mai sus si nu sunt alcoolici, doar pentru un procent mic "Killing pain" este motivul. Si nici cantitatea care o beau nu ofera IN SINE, prin cantitate, "fericirea de sinteza" cautata.
Deci ce are bautura, mai degraba in context si nu direct, care sa aduca fericire?
Bautura are VALOARE si RESPECT! Suna ciudat nu?
Cand isi beau vinisorul sau bauturica oamenii simt ca SE RESPECTA, ca AU GRIJA DE EI INSISI. De ce numai bautura este "impachetata" frumos si "inzorzonat"? De ce numai bautura intra intr-un ritual? Este ritualul "respectului de sine". 
E ceva rau in asta?
Da si nu...
Nu, pentru ca este ceva benign, atata timp cat nu se ajunge la alcoolism si, in plus, e un motiv de fericire banal de usor de obtinut.
De ce da?
Simplu, pentru ca media valorii totale a vietii omului se adanceste in derizoriu, "pursuit of hapiness" se margineste banal la "pursuit of wine" , banal si la un restaurant , nu numai in supermarket.
Aveam miliarde de neuroni numai in substanta cenusie din creier doar pentru ca mare parte din fericirea noastra sa fie dedicata celebrarii vinisorului? Daca suntem Homo Sapiens, de ce nu de bucuram de idei, de carti, de flori, de orice altceva "mai destept". Intrebarea e retorica.
Viata grea din epocile trecute dadea o explicatie pentru un asa tip de comportament. Acea viata grea s-a dus insa, dar omul eliberat nu se poate bucura inca in alt mod.

Familia: Hominidae
Subfamilia: Homininae
Tribus: Hominini
Subtribus: Hominina
Genus: Homo
Species: Homo sapiens
Subspecies: Homo sapiens sapiens?

Ne laudam singuri!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu