miercuri, 16 noiembrie 2011

House M.D. - Incredere

We're not friends anymore, House.

Ruptura

La finalul sezonului 7, personajul House se desparte violent de trecut, de o parte din trecut.  Cu toate ca scena violenta pare clara, imi pun totusi intrebarea: DE CE? De ce a facut acest lucru? Gelozie? Raspuns tentant, dar gresit. 
Un prim raspuns corect, dar in afara personajului este urmatorul: sezonul trebuia sa se incheie spectaculos, iar cel urmator sa inceapa si mai extravagant cu el in inchisoare. Corect, dar ma interesa daca exista motivatie la nivelul personajului..

Cuddy si House

Cei doi se cunosteau de mult timp. Ea fusese interesata, ca femeie, de tanarul House si mai putin de House medicul, cu viata lui distorsionata de o meserie practicata cu incrancenare. El, pe de alta parte, a remarcat-o mai degraba in cea de a doua ipostaza. Ca toti cei din jur, Cuddy nu avea o imagine corecta despre House: intelegea eficienta lui, rezultatele si mai putin metodele si motivele. De fapt era simplu: pentru ea, House era geniu dar, in acelasi timp "jerk". De ce? Ceea ce facea House nu putea fi explicat decat la o adancime de gandire peste puterile celor din jur, inclusiv a lui Cuddy.

Legatura si despartirea

Motivele lui Cuddy pentru despartire pot fi ok, desi sunt discutabile. Sunt ok, pentru ca e o optiune personala, si discutabile pentru ca fuga de durere a lui House era un efect (al tratamentului indelungat anti-durere) si nu o cauza, nu o trasatura a firii lui. Tinea totusi la el? Da! Mult? Nu! Dupa cum simtea si House, ea era tulburata dupa despartire, dar mai degraba dintr-un sentiment de vinovatie. A cautat apoi sa aiba o discutie finala linistitoare pentru House, care isi ineca tristetea in tot felul de gesturi excentrice. Am zis "linistitoare pentru House"? Gresit! Trebuia sa fie linistitoare pentru ea, sa poata ea sa treaca ma departe. Explicatiile fusesera date inainte de asta, trebuia numai sa astepte ca House sa se linisteasca singur, In loc de asta mimeaza oarecum grija si pe parcursul discutiei afirma ca "nu are pe nimeni". Adevarat, in acel moment...
In alta discutie, ii cere lui House cu o grija pedanta, o perie de par ramasa la el. Adica... adica era atenta si la detalii ca ruptura sa fie "curata", nici macar peria sa nu-l tulbure pe House.
Vine momentul final: House trece pe la casa ei sa-i duca peria (un "McGauffin" a la Hitchckock!), o vede acasa la un "double date" cu sora ei. Deci... Gelozie? Nu, poate doar ca un ingredient minor. House fusese gelos non-stop, ani in sir, dar intr-un mod benign. 
Ce  l-a "declansat" pe House? INCALCAREA INCREDERII! Tehnic..., Cuddy nu spusese nici o minciuna. Si totusi... Ei se cunosteau de mult timp. Se presupunea ca legatura lor fusese puternica, se presupunea ca oricum erau prieteni. Daca ar fi fost asa, si asta "mima" Cuddy, nu ar fi avut nevoie doar de o zi sa treaca peste nivelul "nu am pe nimeni" si nu ar fi vanat discutia care sa "elibereze" instant de orice agatare de trecut. Ce ar fi trebuit sa faca daca era macar prietena? Ce a facut Wilson! A fost sincer! Acesta i-a ramas prieten si cand nu mai era: i-a spus in fata direct "House! Nu mai suntem prieteni!".
Wilson era prieten spunand ca nu mai e, iar Cuddy nu mai era afirmand fals ca este!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu